Članak 102. ( komentar)

– danas ti ja bio neđe, vidim nešto se raja okreće, žemske, muškinje…. ja kontam nako – vidi što sam frajer…kad sam večeras pogledo, vidim ptica mi ostavila komentar na jakni jarrane, to se bijeli, to se vidi, to se raširilo 😀

 

– danas sam sreo čovjeka , sa kojim se znam preko fb-ka , jedno 4-5 godina. družili smo se kao da smo skupa odrasli , virtuelno, i danas se tek sreli…i baš ono, k'o da se znamo 100 g. 😀 . Lani sam isto tako sreo 2 osobe isto tako…znamo se jedno 4-5g. virtuelno i tek se sreli LIVE tad…baš nekako neobično, ali i drago..posebno kad su sve te osobe ok i mašaallah ono 🙂

 

– čitam ovaj ajet danas i vidim da nije baš preveden kod nas kako treba, neču ga ni ja prevoditi,ali evo tefsira – komentara koji ga objašnjava i iz kojeg se vidi pravo značenje ajeta, subhanallah:

 

“… K Njemu se dižu lijepe riječi, i dobro djelo On prima….” Fatir 10.  إِلَيْهِ يَصْعَدُ ٱلْكَلِمُ ٱلطَّيِّبُ وَٱلْعَمَلُ ٱلصَّٰلِحُ يَرْفَعُهُۥ

Tefsir: “….Mudžahid veli: “Dobro djelo uzdiže lijepe riječi”, a Iljas El-Kadi veli: “Da nije dobrih djela, ne bi se digle riječi.” El-Hasan i Katade vele: “Ne prihvataju se riječi bez djela.”…

 

Fakat, kad ovo skontaš, pa prokontaš danas muslimane, vidiš brte da ima puno riječi, priče, pametovanja, i svega, ali te riječi ili se slabo uzdižu , kako na dunjaluku tj. nema efekta od njih bez obzira koliko su iskrene i žestoke, istinite…a po tefsiru vidimo da od njih neče biti ni fajde na ahiretu, jer…nema DJELA – akcije, koja bi te riječi uzdigla i proizvele željeni efekat….

 

Dakle, rad, rad, rad…manje priče više rada…najbolja dava je rad, djelo a ne priče puno..a da ne govorimo o onima koji jedno pričaju drugo rade.

 

Lično samo bio prisutan, kada jedan popularni daija, koji inače sipa i fetve i svašta nešto….ugovara kao pos'o sa jednim bratom – prodaju knjiga, njegovih, ali sve to radi ‘NAKO, usput, bez svjedoka, otafrlje, bez ugovora, bez dogovora oko zarade, primopredaje robe, povrata robe, itd. , svega onoga što bi se trebalo ugovoriti …dakleM….de ti živ bio čini, radi, a manje pričaj!

 

et

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Članak 102. ( komentar)”

  1. To je nešto slično kao kada bi ti, ja, ili ne znam vec ko, pisali i pričali o vjeri, a radili bi ništa, ili jako malo od onog što pišemo.

    Nevjerovatno, ali ima i takvih.

    Naročito ih je fb pun.

    Na zidu ajeti, hadisi i nema sta nema od vjerskih tekstova, a u stvarnom životu nula bodova. Zaprepastila sam se kada sam se susrela sa takvim ljudima.

    Na jednoj društvenoj mrezi sam prozborila koju sa mladim efendijom koji mi je priznao da je bludnik.

    Eh…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *