Članak 114. (crvena pilula)

čitam na jednom portalu par dobrih stvari, pa reko da ih i ovdje postam…jedan otvara oči, drugi daje dijagnozu sa kojom se slažem skroz:

 

-Ibn Abbas, r.a., je podijelio sa nama: “Lijepa žena, među najljepšim ženama, klanjala je iza Poslanika, s.a.v.s. Pojedinci bi klanjali u prvom saffu kako je ne bi mogli vidjeti. Drugi bi klanjali u posljednjem safu muškaraca i oni bi gledali ispod svojih pazuha samo da je ugledaju. Zbog ovoga u vezi nje Allah je objavio: “Zaista, Mi znamo vašu želju da budete prvi, i zaista Mi znamo vašu želju da budete iza”. (Hidžr, 24.)
Iz ove predaje saznajemo da su mladići koji su živjeli u ovom gradu i klanjali u mesdžidu Allahovog poslanika, s.a.v.s., potajno posmatrali djevojku. Pa šta je Poslanik, s.a.v.s., uradio u vezi toga?
Da li je napravio zid između muškaraca i žena? Ne! Da li je zabranio ženama da idu u mesdžid, jer su predstavljale iskušenje muškarcima koji su dolazili? Nikada. U stvari, on, s.a.v.s., je uradio suprotno i naredio je da se ženama ne brani odlazak u Allahovu kuću. Ono što je on, s.a.v.s., uradio jeste dozvoljavanje muškarcima i ženama da i dalje budu dio istog džemata, da rade zajedno kao džemat, da budu jedinstveni. U isto vrijeme, on, s.a.v.s., je pomogao svome džematu da drži svoje želje pod kontrolom.
Merjem Amirebrahimi

Ima ovdje još mnogo Da li i Da li, ali neka ostane na ovome….a ova predaja mnogo govori, onome ko čita i ono što ne piše, o ….svaćem nećem!

 

Veliki broj šejhova i učenjaka živi u knjigama a ne u stvarnosti, to je zato što su čitali samo knjige klasika, ali ne i knjigu života. Zbog toga su njihove fetve kao da su iz mezarova izvađene.

Šejh Jusuf el-Karadavi

Inače moj omiljeniji šejh 🙂 ….uvelike i iz ovih razloga, nisam pristalica, niti slijedim fetve koje dolaze od nekuda, a tiču se modernih i savremenih zbivanja i društvenih odnosa.

 

– dođem tako kuči sposla, nagnem iz flaše onog ulja ćurkota , pristavim kahvu i ručak, žena bahne na vrata a mlađa mi šćer odma s vrata ” babo je prič'o sa drugom ženom!” 😀

Ustvari dolazila komšinica tražila svoju kćer. hhhhh cccc et’ ti, kako je meni samom međ tolkim ženama….urota prava

 

mislio sam još nešto o poslu, al neam kad sad, pa ću vidjet kasnije jel o poslu jel nešto od Froma

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

6 komentara na “Članak 114. (crvena pilula)”

  1. Imam ja jednu takvu nista od nje ne mores sakriti ni kad bi sceo 🙂

    Vajk neka korist od tvojih usputnih, neg kontam kod nas zene vajik u posebnom dijelu dzamije 🙂

    1. pa ok , što su u posebnom, nije to sporno, neka.al’ …vidiš…i ovdje se vidi ono što sam nekada o tome pisao, da islam uvažava i realnost, kao što j ei Poslanik a.s. prihvatao ljude onakvim kakvi jesu, ali ne u smisu da je dozvoljavao zabranjeno, to ne…problem je što smo mi učeni da nešto što nije jeste, a kamaru bitnih stvari smo zanemarivali…ne svojom voljom bar spočetka….

      ae, a još da pročitaš fromma, vidila bi koristi ba…ima čoek tako dobrih stvari, ja sam se oduševio pra'o et’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *