Članak 201. (zamršenost)

quantum

 

Postoji nešto u kvantnoj fizici, što se naziva “kvantna zamršenost” .

Ukratko, radi se o tome da kada se elementi koji su stvoreni zajedno čak i fizički razdvoje na beskrajnu udaljenost, oni se i dalje ponašaju kao da su dijelovi jedne cjeline. Ono što se dešava jednom elementu, to se dešava i drugom.

Ako uzmemo da su sve stvari, i žive i mrtve,  stvorene od jedne cjeline , one koja je eksplodirala prilikom Big Banga, a onda daljnjim procesom od te pramaterije formirali se i svi ostali elementi u Univerzumu, pa i ovi koji tvore naša tijela, ..dakle zbog radi te povezanosti istom pramaterijom…cijeli Svemir je zapravo u konekciji, sve utiče na sve i svakoga. Tako naše misli, riječi, djela i ponašanje utiče na okolinu, ne samo na ljude nego i prirodu pa i na cijeli Svemir.

Ovaj video objašnjava to prosto i ukratko:

 

Eh sad…tu povezanost, koju imaju materije stvorene u jednoj cjelini, imamo i u slučaju npr. jednojajčanih blizanaca. Gdje se oplodnjom JEDNE jajne ćelije JEDNIM spermijem, formiraju kasnije u procesu diobe ćelija , dva posebna bića.

Nije potrebno sada da navodim sve slučajeve o kojima smo svi čuli ili čitali, kada se dva jednojajčana blizanca koja su i hiljadama kilometara daleko, u isto vrijeme razbole, u isto vrijeme imaju glavobolje ili trenutke radosti, sanjaju isti san i sl.

Sve ovo je dokaz i ovog pređašnjeg, da ono što je stvoreno od jednog (u ovom slučaju jedne jajne ćelije i jednog spermija) , ostaje povezano na tom duhovnom planu, koji je još uvijek neobjašnjiv a koji se manifestuje i fizički.

 

Sljedeći primjer takve povezanosti, jeste povezanost zaljubljenih, ili bolje rečeno ne nužno zaljubljenih,ali onih koje nazivamo “srodnim dušama” na ovome svijetu, koje se iskreno zavole , bilo kojom vrstom ljubavi. Nije to nužno povzanost i bliskost između muškarca i žene, niti je nužno ta vrsta ljubavi. Tu povezanost mogu imati i osobe istoga spola a sve u formi izuzetne prijateljske bliskosti i povezanosti. To ide dotle da bliske osobe čak osjećaju isto, misle isto, pa i govore iste riječi.

Ibn Kajjim u “Uvođenju zaljubljenih u vrt ljubavi” veli sljedeće:

“Podudaranje stanja izmedju zaljubljenog i osobe koju voli

“Jedan od dokaza postojanja ljubavi jeste i podudaranje stanja izmedju zaljubljenog i osobe koju voli.Ti se desava posebno ako se radi o ljubavi kojoj je uzrok podudarnost u osobinama.Cesto se desi da se onaj koji voli razboli kad i njegova voljena osoba,postupa kao i ona,ali jedno od njih ne zna o stanju drugog.Desi se da voljena osoba izgovori rijeci koje potpuno,u istom obliku izgovori i onaj koji je voli. 

Poslušaj odgovor Allahovog Poslanika s.a.v.s. Omeru ibn El- Hattabu r.a. Kad mu je Omer r.a. rekao na dan Hudejbije : “Zar mi nismo na istini, a nas neprijatelj u zabludi?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori mu: “Svakako da jesmo” Omer, r.a., zatim rece: “Pa zasto onda da ponizavamo nasu vjeru?”

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece: “Ja sam uistinu Allahov Poslanik i On ce me sigurno pomoci, i ja Mu necu nepokoran biti.” Omer, r.a., upita: “Zar nam nisi obecao da cemo posjetiti Kabu i da cemo tavafiti oko nje?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece: “Jesam li ti obecao da ces to uraditi ove godine?” Omer, r.a., odgovori: “Ne.” Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece mu: “Ti ces sigumo posjetiti Kabu i tavafit ces oko nje.”

Omer, r.a., zatim ode kod Ebu Bekra, r.a., pa ga upita: “Ebu Bekre, zar mi nismo na istini, a nas neprijatelj u zabludi?” Ebu Bekr, r.a., odgovori mu: “Svakako da jesmo.” Omer, r.a., ponovo ga upita: “Pa zasto onda da ponizavamo nasu vjeru? I zasto da se vracamo, a Allah, dz.s., jos nije presudio izmedu nas i nasih neprijatelja?”

Ebu Bekr, r.a., rece mu: “On je zaista Allahov Poslanik, On ce  ga sigurno pomoci, i Allahov Poslanik Mu nece nepokoran biti.” Omer; r.a., upita: “Allah nam je obecao da cemo posjetiti Kabu i da cemo tavafiti oko nje, Ebu Bekr, r.a., upita ga: “Je li ti obecao da ces to uciniti bas ove godine?” Omer, r.a., odgovori: “Nije” Ebu Bekr, r.a., rece mu: “Ti ces sigurno posjetiti Kabu i tavafit ces oko nje.”

Vidimo da je Ebu Bekr, r.a., odgovorio je potpuno na isti nacin kao i Allahov poslanik, s.a.v.s., bez ikakvih izmjena. To je ta podudarnost između voljene osobe i onog koji voli. Ovo predanje biljezii se u Buharijevom Sahihu.

U nekim bitkama desavalo se da Omer, r.a., prvo dođe kod Ebu Bekra, r.a., postavi mu neko pitanje, a zatim ode kod AIlahovog Poslanika, s.a.v.s., postavi mu isto pitanje, i on mu odgovori na isti nacin….Ono sto zelimo na ovom mjestu istaknuti jeste to da se moze desiti podudarnost stanja izmedu onoga ko voli i voljene osobe…..”

 

Ova podudarnost između ljudi i njihova bliskost je produkt bliskosti duša.

Iako sam pokušavao , nisam našao (ako ko ima neka stavi u komentar pliiiz 🙂 ), a slušao sam na mnogo predavanja, da duše koje su prilikom stvaranja bile blizu jedna druge u tom momentu, su one koje su bliske na dunjaluku ako se sretnu. Kada se bliske duše sretnu, omirišu se , i ako se prepoznaju postanu bliske, kako navodi Ibn Kajjim r.h. i drugi. Otuda i njihova podudarnost u svim navedenim stanjima, jer su pri stvaranju bile blizu u toj pracjelini.

 

Sve ove identičnosti i podložnosti istovjetnim ponašanjima i zakonima, i u materijalnom i duhovnom svijetu, nivou, upućuju nas na to da je sve to stvoreno od Jednog , istog Stvoritelja, koji je uspostavio te zakonitosi u Univerzumu.

Pa neka je Uzvišen Stvoritelj, nema drugog osim Njega 🙂 <3

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

5 komentara na “Članak 201. (zamršenost)”

  1. @Vangelisko .samo ti tako pa ja onda vamo moram bitke vodit 😀 , ne znam hoćel ti halalit 😛 …..šalim se ba….navikla je moja sqwo da mi ženske šalju srca i to 😀 ..šalim se opet ….nego, haj ne sikiraj se….al nemoj joj na oči ako se kad sretnete 😀 ….opet se šalim..nema veze haj ba…opušteno samo..primam ja osim srca i hEure i KM-ove 😀 ….šalim se naravno opet…al malo 😀 …haj dosta me

    @Krajiško …amin brte sestro 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *