Članak 221. (vrćenje)

Sve se što postoji vrti…na neki način.

Od atoma do galaksija i svega što je izmeđ toga. ( “svi oni u svemiru plove” Korkutov prevod , “niti noći da pretekne dan. A sve u orbiti plovi.” Mlivin , Jasin 40)

Kad sam bio mali, konto sam da je i ovaj naš Sunčev sistem samo jedan atom u nekom velikom komadu nečega, a da smo mi Zemlja kao elektron na kom ima života. Pa bi zamišljaj npr. taj komad nečega kao možda komad daske neke.

Pa onda kontam, možda i u ovoj dasci od stola, negdje u sredini ili prikrajku nekom, u nekom atomu na nekom elektronu, postoji život. I kako ta bića na njemu, možda nikada neće saznati gdje su i koliko su mali itd.

 

Al kontam to kako se sve okreće ba, kako sve ima svoju putanju, ne samo elektron ili planete i galaksije, nego i život, vrijeme, sve. Sve ide pa se vrati. Čovjek se rodi pa se vrati zemlji od koje je stvoren…..dakle samo se zavrtio jednoĆ.

Emocije se vrte….sad si sretan, pa malo tužan, pa opet sretan itd.

Sad si bolestan sad zdrav pa opet se razboliš, pa opet ozdraviš..

Istorija se vrti, izmeđ rata i mira, pada jedna a rasta druge civilizacije ….

Godišnja doba….voda…

kuća- poso, poso – kuća…

Dakle svi se vrtimo po nekoj putanji…i sve se vrti, kreće, ništa nije statično….

DakleM to o tom vrćenju….( bilo mi je naumpalo oko ovog nešto dobro al sad se ne mogu sjetiti da si pita! …ako se sjetim dopisaću aBda)

 

– Još mi nako naumpade nto oko ovih ekstrema naših…ko je  u tim vodama npr. zna da ovi tekfirci nas nazivaju murdžijama ( neopravdano svakako), a to su oni koji smatraju da djela nisi sastavni dio imana ( vjere čovjeka kao unutrašnje spoznaje) . Mi to svakako niječemo i kažemo da je iman vjerovanje srcem, potvrda riječima i djelima. …dakle njihova glavna zamjerka nama je to , odnosno, oni , da se onda zaključiti, bi trebali veliku pažnju usmjeriti na djela i djelovanje.

Međutim, oni sami upadaju u paradokslanu situaciju, jer prema onome što možemo vidjeti i zaključiti , ako ispravno vidimo i razumjevamo stvari, oni su svu svoju energiju usmjerili na dokazivanje svoga MIŠLJENJA, a ne djela….tolike su rasprave i sveđe po netu, optuživanja i proglašavanja ovim i onim, svih onih koji ne MISLE kao i oni. Da oni istinski slijede svoje mišljenje, ne bi svoje mišljenje toliko “obožavali” , ne bi se zbog tog mišljenja toliko srdili i prelazili granice u raspravama, nego bi manje pričali a DJELIMA bi pokazai to što nose u srcu, ako nose to što kažu da nose..

 

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *