Članak 322. (poligamija – IV dio ja mislim)

Tekst preuzet sa kliksa, jerbo ne znam stavit link a da radi 😀

 

Žene koje “dijele” svoje muževe s drugim ženama su zdravije

 

Imati više žena je san nekih muškaraca, dok je noćna mora drugih. Naučnici su otkrili kako je imati više žena zdravo za cijelu porodicu.

 

Nova studija o “mnogoženstvu” (jer se poligamija koristi samo za brak sa više žena), pokazala je da su supruga i njihova djeca zdravija u tom odnosu.
Dok zemlje širom svijeta zabranjuju brak istovremeno s više od jednom osobom, istraživači sa Univerziteta Davis su istražili tu praksu u Tanzaniji. Poredili su kućanice koje žive u “mnogoženstvu” i monogamim brakovima i 56 sela na sjeveru zemlje. Otkriveno je da je “mnogoženstvo” rašireno u određenim etničkim grupama, naročito kod Maasaija.

Naime, kućanice koje žive u tzv. “mnogoženstvu” obično imaju bolji pristup hrani i imaju zdraviju djecu.

“Ako imate izbor da muškarac ima 180 krava, mnogo zemlje i druge žene, možda je bolje za vas da se udate za njega, nego za muškarca koji nema druge žene, ali ima tri krave i jedan dulum”, rekla je vođa studije Monique Borgerhoff Mulder.

Naučnici tvrde da mnogoženstvo može biti u strateškom interesu žene kada ovisi od muškarca. Ova praksa viđena je i u mnogim drugim zemljama širom svijeta, većinom gdje je manjak hrane i gdje je zdravstveni sistem slab.

U studiji se navodi kako dobrobiti “mnogoženstva” ovisi od lokalnih faktora. U nekim slučajevima može biti devastirajuća za žene koje to smatraju prevarom i zabranjenim.

“Problem nije broj partnera. Žene trebaju osigurati autonomiju i imati pravo da odluče”, kazao je prof. Borgerhoff Mulder.

 

 

‘nako usput čitam pomalo svašta nešta

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

9 komentara na “Članak 322. (poligamija – IV dio ja mislim)”

  1. srela sam u avionu jednog covjeka, iz jednog siromasnog kriscanskog africkog plemena. Otac mu je imao 4 zene plus 1 neozenjenu. Imao je ukupno 24 djece, koje je sve dobro skolovao po americkim univerzitetima. Zene su jedna drugu voljela ii postovale i cak su bile prijateljice. Isto tako su djecu od jedne druge tretirala kao svoju a i djeca su se tako voljela kao “prava” braca i sestre. Sva djeca su u dobrom kontaktu iako su rasuta po cijelom svijetu. Jednom godisnje se svi sretnu u Africi kod kuce. Kad mu je otac umro sve 4 zene su dobile iste kuce u gradu, i svaka po kucu na moru. Otac mu je za svoj zivot od siromaha svojim radom postao bogat te su se dogovorili svi da imaju zajednicki fond za skolovanje gdje svako dijete iz familije moze da dobije novac ali isto tako da uplacuje novac kad pocne raditi. Nevjerovatan ali jako interesantan stav koji ponuka na razmisljanje.

  2. lijep i ohrabrujući primjer koji daje nadu da će nešto tako da zaživi i na ovim prostorima aBda 😀

    ma ne, ovako, nije poligamija strašna u onim kulturama gdje ljudi u takvim prilikama odrastaju, gdje je to nešto normalno..a moglo bi biti i ovdje jer je ona racionalna, problem je više emotivne strane i to kod žena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *