Članak 362. ( “glupi bosanci” )

Poznato je , među narodima bivše nam Juge, da su Bosanci bili na glasu kao glupi.

To je opštepoznato i nema se šta oko toga raspravljati…mislim na to da smo bili na tom glasu a ne da mo uistinu i glupi.

Eh sad, od kuda to…nismo valjda sami sebi taj epitet dodali?!

Ne , nego su nam ga drugi dodali.

To što smo mi kasnije kroz viceve to prihvatili , to je druga priča sad..može se govoriti o tome kao nečem lošem, kao manjak samopoštovanja i sl. ili kao pokazatelj dobrote , jer se ne ismijavamo sa drugima, i kao pokazatelj inteligencije, jer za dobre šale, a Bosanci su poznati po tome, treba biti inteligentan.

Ali sve je to fluidno…nego ovo…

 

Dakle to su nam drugi pripisali…a ko, pa prije svega Srbi i Hrvati…ili preciznije SRBIJANCI I HRVATI (iz Hrvatske)

Notorna je činjenica to, da do neke sredine XIX vijeka, u Bosni i Hercegovini nije bilo ni Srba ni Hrvata.

Sav Bosanski narod se nazivao Bošnjacima. A od ovoga Bošnjaci je kasnije izvedeno Bosanci, kao što je prije Bošnjaci bilo Bošnjani, znači radi se o nekakvoj jezičkoj evoluciji hajmo reč.

Nakon što su Srbi (do tada samoživalj Srbije) , skontali i odlučili da od male i nejake državice Srbije, moraju napraviti jednu veliku i jaku Srbiju, koja neće biti prepuštena velikim silama, kako piše u Načertanijama Garašanin, počinje realizacija njihovog plana.

A njihov plan je sljedeći: Srbija se mora teritorijalno proširiti, da bi to postigli, treba nam narod-Srbi, koji će nas pomoći u tome, pošto Srba nema u Bosni, nego postoje Bošnjaci pravoslavne vere ( izmeđuostalih a kako navodi garašanin), onda ćemo mi njih iskoristiti i u procesu srbizacije, od njih napraviti Srbe.

Plan je pokrenut i , kako vidimo uspješno završen. U isto vrijeme, a kako bi se suprotstavila Srbiji, u identičan proces kroatizacije kereće i Hrvatska sa Bošnjacima katolicima, i okončava ga uspješno.

Bosna je do tada bila jedna od najjačih tih slavensko-balkanskih državica, u svakom smislu, tako je u dobrom istorijskom periodu dominirala i vladala nad Srbijom ( čak je Bosanski kralj bo jedno vrijeme i kralj Srbije) a i velikim dijelom sadašnje teritorije Hrvatske.

Znači d abez ovih procesa srbizacije i kroatizacije Bošnaka pravoslavne ondnosno katoličke vjere, ni jedni ni drugi ne bi uspjeli da kasnije, posebno u raznoraznim Jugoslavijama, dominiraju i prave dar-mar od Bosne, politički, ekonomski, vojno i dr.

 

Znači  pazi sad, oni su od dijela Bošnjaka/Bosanaca, uspjeli da naprave NAJODANIJE I NAJŽEŠĆE branitelje politika susjednih država, koji su u kasnijim periodima uvijek rušili svoju državu – Bosnu , a ujedno bi bili i prvi na udaru ako treba da se brane matične države , jedna od druge, jer su sukobi Srbije i Hrvatske istorijski i neće nikada niti prestati i jedan su od glavnih faktora nestabilnosti same BiH a i regije.

Zamišljam scene u kojima ti ideolozi i egzekutori tih planova srbizacije i kroatizacije se smiju Bošnjacima pravoslavcima i katolicima i vjerovatno ni sami ne mogu da vjeruju sa kolikim uspjehom je proveden njihov plan, i nako u kuloarima kovore kako su glupi bosanci (jedan dio) nasjeli na njihove priče i spletke i postali navatreniji pobornici protiv svoje države i naroda a za račun drugih država i naroda.

Kontam, da je od tuda i proisteklo ono – glupi Bosanci.

 

ps. vjerovatno mi nečete vjerovati ako kažem da post nije imao namjeru da bude nacionalistički i da nekoga uvrijedi 😀 , al fakat!

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

6 komentara na “Članak 362. ( “glupi bosanci” )”

  1. uvijek se pitam otkud to “glupi bosanac” . I moram priznati da me ne bih fakat ni cudilo da jr to fakat tako kako objasnjavas stvarno bilo 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *