Članak 413.(izljevi)

Znam već nekoliko parova,bračnih, koji su sada bivši, a karakteristično im je bilo to, što su pretjerivali i to baš ono vidljivo, u tom nekakvom javnom ispoljavanju i manifestovanju ljubavi jedno prema drugome.

Bilo da se to vodalo za rukice non stop, i grlilo, cmakalo, iako su odavno odmakli od puberteta za takve stvari, bilo da su po društvenim mrežama vazda postavljali jedno drugome nake slike, pjesmice pisali, srcad slali, cvijeće,  te volim te ko burek, te nekakve zahvale i pohvale što imaju jedno drugo, veličanje drugog, citiranje jesenjina ili nekih citata iz ptica što umiru pjevajući itd. itd. ..ugl. baš ono pretjerani izljevi ljubavi…ili što bih ja rek'o proljevi…

Sad,možda će neko reći da su ih drugi urekli zbog toga…može bit, ali ja prije vjerujem u scenario, da se oni uopšte nisu nikada tako ni voljeli kako su javno iskazivali i da su baš taj manjak ljubavi na taj način pokušavali prikriti , što od drugih ali i od samih sebe prije svega.

Pokušavali su sami sebe uvjeriti u te laži i ubijediti se da je sve savršeno i ok.

Vrijeme je pokazalo da nije ništa bilo ok i da je daleko od savršenosti.

Meni žao bude uvijek kada vidim da se dvoje rastanu, posebno ako su mladi..ali opet, ne treba ni to dramatizovati sad previše…sve je to život.

Kada čitam o istoriji muslimana, može se lahko uočiti da su rastave a i ponovne udaje i ženjenja bile jako učestale u tim ranijim generacijama i da je to bilo nešto , neću reći normalno, ali se nije tabuiziralo kao danas.

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

5 komentara na “Članak 413.(izljevi)”

  1. Slazem se, mislim da zavaravaju sebe i pokusavaju zavarati okolinu, a sve su u fazonu nek crknu dusmani, ili ne mare za tudja misljenja, a itekako mare.
    A sto se tice razvoda, ja nikad necu shvatiti zasto je to kod nas tabu, sramota i sta ja znam.
    Cak i oni “ucevniji” reci ce sramota, ovako , onako, ali ako nam je dragi Allah ostavio razvod, iako Njemu najmrze djelo, ne znam zasto i dalje poricemo to, i pravimo od razvoda bauk.
    Lijepo se ba i rastat ako ne ide. ha ja

      1. meni nije zao djece kod razvoda. Ako je situacija izmedju roditelja losa, onda je razvod puno bolje opcija od ostanka zajedno. koliko djece je unisteno time sto im se roditelji nisu htjeli ravesti zbog djece.

      2. pa dobro..ovisi o kakvom se slučaju radi…ako je to brak npr. u kom je prisutno nasilje, onda je bolje za djecu..ali ipak će i tada djeca ispaštati, jer svako odrastanje u porodici u kojoj nisu prisutna oba roditelja predstavlja poremećaj u odgoju, odrastanju i nosi vrstu stresa za djecu koja se stigmatizuju počev od druge djece pa i od odraslih, a i lišavanje djeteta ljubavi i pažnje oba roditelja pod čijim će okriljem rasti će svakako u psihi djeteta nanijeti štetu, veću ili manju, jer oba roditelja imaju svoje uloge u zdravom i kvalitetnom odgoju i odrastanju djeteta u zdravu ličnost, i teško je nadomjestiti nedostatak i odsustvo bilo kojeg roditelja…istina, ima roditelja koji su fizički prisutni ali na svaki drugi način nisu prisutni u životima djece…tako da je meni ipak žao djece u svakom slučaju..da ne dužim 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *