Članak 426. (Burkini iliti Dorothy Counts)

burkini m&s 3.jpg

Danas su muslimani najugroženija vrsta na planeti, jer osim što ih/nas se svakodnevno ubija na stotine, tako nam se i redovno na razne načine uzurpiraju naša prava i osnovne slobode, ne samo vjerske nego i ljudske, izloženi smo ismijavanju, provokacijama, maltretiranju i svim oblicima napada na naše fizičko i mentalno biće.

Tako sam i ja danas,tačnije moja starija kćer,  u državi u kojoj živim, u kojoj su muslimani većina i koji smo ovdje stoljećima, doživio klasični primjer islamofobije i uskraćivanja vjerskih i ljudskih prava.

Žalosno je to da mi muslimani, vjernici u državi u kojoj smo stoljećima i u kojoj smo temelj društva, slobodno mogu reći njeni najzdraviji temelji, ne možemo ostvariti neka najobičnija, svakodnevna ljudska prava.

Naime, danas sam otišao na bazen u hotel Central u franšiznom centru u Vitezu, a na koji idem neko vrijeme već, obično sa djecom, jer je bazen zatvoreni i sa malo ili nimalo gužve , i pogodan je za učenje djece plivanju..a evo šta se dogodilo, čitajte u pismu, mailu koji sam im naknadno poslao:

“Poštovani” !
Danas sam u vašem objektu, tačnije bazenu, doživio u najmanju ruku neprijatnost  a radi se o povredi mojih ljudskih prava i vjerskih sloboda.
Naime, danas sam “zamoljen” od strane vaših radnika da napustim bazen jer je moja kćerka bila obučena u kupaći kostim tzv. BURKINI, a koji je obični kupaći kostim, koji za razliku od onih kupaćih kostima koji što više razgolićuju ženu, pokriva cijelo tijelo žene osim lica, stopala i šaka.
Radi se dakle o kupaćem kostimu koji proizvode u svijetu i mnoge svjetski poznate modne kuće, od kojih je najpoznatija M&S (Marks & Spencer) a koji , osim žena muslimanki , koriste i žene nemuslimanke a koje se moraju zaštititi od sunčevih zraka, ili jednostavno ne žele da pokazuju previše golotinje drugima.
Pošto se radi o svjetskom trendu koji je iz dana u dan sve rašireniji, nadao sam se da ćete vi i vaši uposlenici biti upoznati sa time, a s obzirom da težite vrhunskoj svjetskoj usluzi.
Nažalost, naišao sam na sasvim suprotnu situaciju i udar na ljudska prava a koja su zagarantovana i Evropskim konvencijama.
Pa tako i sloboda praktikovanja vjere, a način oblačenja muslimanke to jeste, a koja se može OGRANIČITI samo ZAKONOM, od državnih zakonodavnih tijela, a ne ikakvim pravilnicima ili samovoljom pojedinaca.
Vaš pravilinik ne predviđa zabranu upotrebe burkinija, osim što općenito kaže da je zabranjena upotreba NEDOLIČNIH kupaćih kostima.
S obzirom da živite , kao i ja, u zemlji u kojoj žive stoljećima muslimani, vjernici, onda se podrazumjeva da je naše društvo takvo da predviđa i misli i na muslimane, koji su, da vas podsjetim, na zadnjem popisu većina u ovoj državi, ali to je sada irelevantno.
Ali s obzirom na tradiciju, ne samo muslimana, nego i katolika i drugih, u ovoj državi i društvu, kao i s obzirom da među vašim gostima ima sve više posjetitelja iz arapskih zemalja, onda je i logično za očekivati da će nešto kao što je burkini, koji teži više moralnoj strani, biti osnova, nešto što će biti prihvaćeno i očekivano, a da će nedolično biti ono što je suprotno tome tj. razgoličavanje. Tako da , što se tiče vašeg pravilnika, on se  može samo na taj način tumačiti, jer bi svako drugo tumačenje i praksa bilo zadiranje i ograničavanje ljudskih i vjerskih prava , a koja se, kako sam već rekao,
mogu samo ZAKONOM ograničiti.
U nekim zapadnim zemljama koje su također pokušale da zabrane burkinije u bazenima, je to argumentovano time da je
BURKINI NEHIGIJENSKI, međutim, to su sve paušalne i neargumentovane ocjene koje se više temelje na islamofobiji, jer je upravo suprotno dokazano , da je burkini apsolutno HIGIJENSKI, ništa manje nego i svaki drugi kupaći kostim.
A ako uzmete i to da se muslimani 5 puta dnevno peru, redovno, a vanredno i češće, onda osobe koje oblače burkini mogu samo
 biti na višem stepenu higijenske kulture nego one osobe koje nemaju takvu higijensku praksu.
U prilog vam šaljem i jedan novinski tekst koji potvrđuje činjenicu i higijenskoj ispravnosti burkinija.
Na kraju mogu samo još, iako bih mogao još mnogo mnogo toga reći, da sam jako razočaran i da ću učiniti sve da što više ljudi upoznam sa ovakvim skandaloznim, pa i islamofobičnim ponašanjem u vašem objektu, a o tužbi ću naknadno razmisliti.
“Hvala!”
Javio sam i nekima od medija, pa ćemo čekati….
Ovo sve mi se nekako veže u sljedeću priču….:

1957. (što bi Trump rek'o- kad je Amerika bila velika),Dorothy Counts, prva crna djevojka koja je pohađala školu “za bijelce” Harding High School – izložena ruganju, ismijavanju, provociranju,zlostavljanju.. moderno rečeno mobingu i bulingu, od strane svojih bijelih vršnjaka….napustila je tu školu, završila drugu…2008. je dobila počasnu diplomu Harding HS a 2010. i javno izvinjenje od bivših zlostavljača..danas biblioteka te škole nosi njeno ime…
Nikada ne odustaj i ne gubi nadu..ono što ti se danas čini nemogućim, sutra se možda ostvari i više od toga…

“Eto tako”, – reče On -, “Allah čini što On hoće”. (Ali – Imran, 40)

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *