Članak 436. (mes – dodir?)

Na prošlu temu, nešto sam ost'o dužan skepticima 😀 ..

Naime, ima hadis koji kaže da je bolje da se željeznom iglom probodeš kroz glavu nego da dodatkneš ženu koja ti nije ništa, hadis prenosi Taberani …taj hadis je bio ocjenjen kao daif, kasnije ga šejh Albani ocijenio kao sahih..

sve jedno ako i nije daif..treba malo to izanalizirat..ne samo preletit ko djeca pred gostima 😀
dakle..šta znači da se probodeš u glavu željeznom iglom?

Pa znači da se ubiješ..tj. bolje ti je da se ubiješ nego da uradiš to..

A šta znači dotaći ženu? Pa glagol mes , bukvalno znači dotaći..i onda bi značilo da je bolje ubit se nego dotaći neku ženu!
E sad, nije to baš tako 🙂 ,… glagol mes i njegovi oblici se u Kur'anu koristi mnogo puta ali mu značenje nije uvijek bukvalno, nekada znači dotaći, strefiti, zadesiti itd…. ali ono što nas interesuje je to da se uvijek ALI UVIJEK riječ mes, kada se govori o odnosu muškarca i žene, koristi u značenju SPOLNOG ODNOSA!  a ne običnog dodira!
primjeri:

” Nije vaš grijeh ako žene pustite prije nego što u odnos s njima stupite (temessuuhunne), ili prije nego što im vjenčani dar odredite….” (Bekara, 236)

“A ako ih pustite prije nego što ste u odnos sa njima stupili (temessuuhunne), a već ste im vjenčani dar odredili,…” (Bekara 237)

” ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo (jemsesni)?” (Ali Imran, 47) tj. nisam imala odnos ni sa jednim muškarcem.

“”Kako ću imati dječaka” – reče ona – “kad me nijedan muškarac dodirnuo (jemsesni) nije, a ja nisam nevaljalica!” (Merjem, 20) , očito se govori o čistoći Merjeme od spolnog odnosa.

” O vjernici, kad se vjernicama oženite, a onda ih, prije stupanja u bračni odnos (temessuhunne), pustite, one nisu dužne čekati određeno vrijeme koje ćete vi brojati, već ih darujte i lijepo ih otpremite.” (Ahzab, 49)

” Oni koji ženama svojim reknu da im nisu dopuštene, kao što im nisu dopuštene majke njihove, a onda odluče da s njima nastave da žive, dužni su, prije nego što jedni drugo dodirnu (jetemaassa), da jednog roba ropstva oslobode. To vame se naređuje, – a Allah dobro zna ono što vi radite.” (Mudžadela, 3)

“Onaj koji ne nađe, dužan je da dva mjeseca posti uzastopce prije nego jedno drugo dodirne (jetemaassa)….” (Mudžadela,4) U ovim ajetima se u vezi dodira govori o spolnom odnosu.

Dakle ako se tako razumije tj. da se bolje ubiti nego počiniti blud, počiniti seksualni odnos (MESati ženu), onda se sve posloži…aaa..

Sjetite se i onog mog pitanja u vezi ashaba kojeg je šišala neka žena za vrijeme hadža i prala mu kosu, ili dodirivanja Omera i Aiše r.a. kada su jeli iz iste posude, pa i ovo zadnje da bi ropkinje medine vodile Poslanika a.s. za ruku..dakle kad se tako posloži onda se sve lijepo uklopi i složi …a nekom i ne složi..štaš..

‘nako kontam samo…

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *