Članak 529. (Ebu Bekr r.a. i Fatima r.a.)

Buharija, meščini, prenosi od Aiše r.a. da Ebu bekr i Fatima r.a. nisu pričali nikako od smrti poslanika a.s. , znači nekih 6 mjeseci, a zbog nekih međusobnih neslaganja i nesuglasica, što je normalno da ih ima međ ljudima.

To je istina iz Aišine perspektive, i to je ono što je ona znala i koliko je znala.

Ipak, postoje druge predaje u kojima se spominje da je prije smrti Fatime r.a., Ebu Bekr r.a. doša i posjetio je u njenom domu, gdje su razgovarali i riješili te neusglasice.

Prva tačka na kojoj se može ovdje zadržati jeste to da kada prenosi neki od prenosilac ai kaže da je nešto bilo tako i tako, to ne mora značiti da je doista tako i bilo, u objektivnom smislu. U subjektivnom tj. iz njegove lične perspektive i znanja to jeste tako i to je po njemu istina, tako se mogu naći i predaje u kojima se neki od prenosilaca i zaklinje Allahom da je to tako i tako bilo, ali u stvari nije tako bilo, odnosno jeste tako bilo ali samo iz njegove perspektive shvatanja i znanja o nekoj stvari. Vehabije to nedokučuju.

Ali idemo dalje…dakle što se tiče ove predaje..prepričaču je, kaže se da je Ebu Bekr r.a. došao do kuće Alije i Fatime r.a. i pokucao, a izađe pred njega ALi r.a., logično jer Fatima je ležala na postelji, pred smrt…Ebu Bekr r.a. reče da želi da vidi Fatimu i da porazgovara sa njom, ALi r.a. ulazi u kuću i obajveštava svoju suprugu da je došao Ebu Bekr i da želi da je vidi, a onda odgovara da je ok, neka uđe..dalje ide da su razgovalai i riješili stvari među njima..

Eh..šta se ovdje može još primjetiti…pa npr. da nije Ali r.a. taj koji je odlučivao da li neko može ući, vidjeti i razogovarati sa njegovom suprugom, nego je otšao i pitao nju, da li želi da ga vidi, što je i logično jel, jer je došao da vidi nju a ne njega. Nije ga propitivao niti ispitivao šta ti imađ kod moje žene i sl.

DakleM, vidi se jasno da su ashabi r.a. poštovali autonomiju žene i da je ona bila ta koja je odlučivala sa kim želi ili ne želi da sjedi, da priča…danas vehabije odlučuju u ime žena sa kim će njegova žena da priča..i to je generalno pravilo…vehabija mora uhoditi ženu i imati njen pasvord da bi je mogao provjeravati na svakom koraku, jerbo po njemu je žena njegovo vlasništvo, iako na jeziku govori drugačije, da žena ima prava i slobodu…jašta..po njima žena nema autonomiju niti slobodu i žena je po njima isključivo seksualni objekat…sva ta pretjerana lažna čestitost, obaranje pogleda, izbjegavanje kontakta kao da je govno u pitnaju, je zapravo iz razloga jer vehabije ženu vide samo i isključivo kao seksualne objekte, iako većina istih ne umije zadovoljiti ženu ni seksualno…ii onda taj pretjerani lažni krug čestitosti se hrani samim sobom i još više povećava tu famu oko žene i njenih prava i sloboda koje su sve uže i uže…

iskreno…ima jedna priča za jednog od velikih imama, koja se često navodi kao primjer vrhonaravne čestitosti, kada je taj imam r.h. ugledao slučajno golu ženinu petu i onda nije mogao više pamtiti kao ranije, valjda mu slika te pete dolazila u glavu stalno….e meni je ta priča pokazatelj pretjeranosti i nekakvog nenormalnog odnosa prema društvu i ženi samoj..i zbog ovakvih situacija, žena je i muslimanskim društvima bila doživlajavana kao isključivo seksualni objekt i ništa više, i zbog toga je se moralo protjerati iz društva i dati joj , pazi sad smijurije, prava kao npr. pravo da bude u kući stalno..što je najgore, mnoge žene, muslimanke su ukodirane i programirane kroz stooljeća, da budu zadovoljne sa tim i da i same veličaju takva i slična “prava”, iako iskreno mislim da same sebe lažu i da duboko u sebi shvataju i da vide takve stvari kao potčinjavanje i oduzimanje vlastitih sloboda  ne samo kao muslimanke nago kao bića, kao insana, čovjeka…

..htio sam nešto drugo al prenjelo me pa ne znam šta sam htio ustvari….

samo da kažem i ovo, to što prozivam vehabije je zato jer dolazim iz tog kruga ljudi, iz tog, rekao bih kulta, i trebao bi svako da proziva svoje, sufije svoje, hodže svoje i tako to…

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Članak 529. (Ebu Bekr r.a. i Fatima r.a.)”

  1. “sva ta pretjerana lažna čestitost, obaranje pogleda, izbjegavanje kontakta kao da je govno u pitnaju, je zapravo iz razloga jer vehabije ženu vide samo i isključivo kao seksualne objekte”
    Cijeli tekst ti je odličan, ali bravo za ovo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *