Članak 537. (šamar)

Čitam članak u Saffu i kontam, kako je ovaj dio teksta pravi šamar vehabijama, i kontam da je meni neko rekao ovo kad je u meni vehabizam cvjetao, rekao bi mu da laže, da je sigurno to nešto drugo, da je do prevoda, da je ibn Tejmiije nešto drugo mislio itd. ugl tražio bih, kao što i dan danas vehabije uvijek traže u ovakvim prilikama, razlog da ovo odbacim i ne prihvatim, kao što bih i dao neke “argumente” koji će pobiti ove riječi ibn Tejmijje r.h. …

evo i teksta

“…kako se Ibn Tejmijja obratio kralju Kipra:

Do mene je dopro glas o pobožnosti, milosti, ljubavi za znanjem i posvećenosti učenju kralja Kipra. Vidio sam kako je Šejh Ebu-l-Abbas el-Maqdisi pokazao zahvalnost kralju na njegovoj učtivosti, prijatnosti i domačinstvu, i na isti način proširio zahvalnost i na svećenike i njihove sudrugove.

Mi smo ljudi koji žele dobro svima i nadamo se da će vam Allah dati svaki hajr na ovome i na onome svijetu.

Ibn Tejmijje ga nije pozvao da oslobodi samo muslimanske ratne zarobljenike koje je imao, nego takođe i Tatare, Jevreje i kršćane, riječima:

Mi želimo za sve one koji su s tobom i koji su Jevreji i kršćani i koji su pod našom legalnom zaštitom, da ih oslobodiš. Mi nećemo zanemariti nijednog zarobljenika koji je naš sugrađan, bilo da je musliman ili ne. I takođe znaj da svi ratni zarobljenici koje mi imamo i koji su kršćani, oni svi znaju za našu dobrotu prema njima i milost, koju nam je Posljednji poslanik naredio….”

Tekst je pisao šejh Selman el Aude …što će biti dovoljno vehabijama da odbace ovo odmah kao sumnjivo, jer čuj, gdje će Ibn Tejmijje hvaliti i iskazivati počast krščanskom kralju, pa čuj, to je kufr, nevjerstvo, i to još hvaliti njegovu pobožnost!!!  😛

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *