Značiiii, BOMBA he(j) !

Kupio ti ja večeras prvi put ove jeseni šipak (nar) . Inače ga svake godine pojedem hejbet. 20 kg. haj da ne slažem.

Imam zbog toga pođahkad problema – ne izlazim , jel , što se veli. Al’ benefiti od njega su brojniji pa se strpim , a i udarim kontru sa narandžama, margarinama (što bi rekla moja mlađa) , kiwijem i tak to.

 

I to me ponuka da napišem nešto u vezi toga.

 

Ima par godina kako sam neđe vidio jedan recepAt , koji sam oprobo i rezultati su bili mrak! Tri godine zaredom smo to konzumirali i to u godinama onih velikih gripa, epidemija i svega nečeg i ništa nas od toga nije zatrefilo, elhamdulillahi. I ne samo tad već i kasnije dakleM. K'o da nam je organizam doživio neku imunološku transformaciju-evoluciju, tak da smo postali imuni na sve živo i mrtvo – ok..ovo sad pretjerujem, al haj nema veze…negoooo , da ja skratim.

 

RecepAt je sljedeći:

Uzmeš teglu i šipak i med još, pravi naravno ako moreš ikako. i onda u teglu naspeš otprilike 2-3 cm boba od šipka, pa onda to preliješ sa jedno dvije pune velike kašike meda, i onda opet ređaš bobe šipka i tako onda med i sve do vrha tegle. Kolko ti treba šipka , zavisi od kolka ti je tegla i kolki su šipci. Za onu kilašku teglu jeno 2 šipka ti treba.

Eh, kad si to napunio ili napunila ako si žensko, onda zavrneš teglu naravno i ostavš na sobnoj temperaturi da ti stoji neđe, jedno 15ak dana, – ne bi ja više, i onda probaš, treba da bude sok taj što se dobije nako ko sirup, rjeđi od meda. Al ako te zapahne ružan miris , nema veze, to gasovi samo odoše, bitno je da je ukus ok, da se nije alkoholiziralo, iz tog razloga ne bi ja više od 15 dana to držo. Jednom sam ostavio bio haman 20 dana, al valjda bilo i pretoplo, jer ostavio kod dimnjaka i alkoholiziralo se bilo i moro sam prosut.

 

Kad se to tako napravilo, onda moš komotno u frižider to ostavit i držat tamo i onda ujutro i navečeR uzimaš/te po jednu čajnu kašikicu.

Još bi najbolje bilo uz to kombinovat da uzimaš/te i po majušnu onu kašikicu ulja ćurekota, moš to samo navečer il ujutru, nemoraš vazda.

 

I to vama je, dragi moji i drage moje praaava vitaminska i energetska BOMBA! 😉

5

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Značiiii, BOMBA he(j) !”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *