Ma nek’ se talasa!

waves-circles-285359_640

 

” one koji se klone velikih grijehova i naročito razvrata, a grijehove bezazlene ( El-Lemem) On će oprostiti jer Gospodar tvoj, zaista, mnogo prašta -” . (En-Nedžm; 32)

—————————————————————————-

El-Lemem (naklonost prema ženama)

 

El-Lemem je jedan oblik ludila. Osnovno značenje riječi je približnost. Uzvišeni Allah veli:

„One koji se klone velikih grijeha i naročito razvrata, a one bezazlene (illel-lemem) On će oprostiti..“ (En-Nedžm, 32)

El-Lemem u ovom ajetu znači : ono što je malo, bezazleno. Ibn Abbas r.a. veli : „Nisam vidio ništa da je bliže bezazlenim grijesima (el-lemem) od onoga što je spomenuo Ebu Hurejra r.a., koji je rekao :“ Blud oka je pogled, blud ruke je dodir, blud noge je koračanje prema onome što je zabranjeno, blud usta je poljubac“ Elemme znači: primaći se i približiti nečemu, Među biljkama koje rastu u proljeće ima onih koje u potpunosti zacjeljuju ranu ili gotovo da zacijele (ev julemmu) ( Buhari i Muslim). Iz ovoga se vidi da el-lemem nije jedno od imena jubavi iako ga takvoga smatra veliki broj učenjaka. Značenje koje ova riječ ima jeste to da je srce voljenog postalo blisko onome koga voli. Pjesnik veli:

„Kada češ nam doći da budeš pokraj nas u domovini,

Naći ćeš iscjepana drva i vatru razbuktalu“

Ibn Kajjim; „Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi“ str. 52

———————————————————————————————

Nisam ovo postavio, da se razumijemo , da bih kontrirao općeprihvaćenom stavu po pitanju tumačenja nekih stvari, i plašenja i zastrašivanja sa istim, nego da bi pokazao i ukazao i na drugu stranu medalje, koju obično ne čujemo od naših uvaženih daija, koji imaju običaj citirati i po pola hadisa ako treba da neko svoje mišljenje o nekom pitanju nametnu masi, a koje nerijetko zna biti polovično ili čak i pogrešno.

Sve u islamu je između straha i nade, pa tako treba i pristupati svemu, makar se nama i ne sviđalo to ili se ne slagali sa tim.

Zato, nek se zna, a vjernik će uz Božiju pomoć , znati ići putem sredine izmeđ straha i nade.

3

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *