Bukva vs. Hrast

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Često sam u prilici slušati, čitati , prisustvovati , raspravama sa neizostavnim uvredama sa ciljem ponižavanja sugovornika i omalovažavanjem njegovog imana ili pameti, etiketiranjem sa zvučnim pridjevima koji se završavaju na IZAM , ili JA ( murdžiJA, vehabiJA, sufiJA itd.- sve u negativnom kontekstu).

 

Svemu tome, u večini slučajeva,  je povod neko pitanje iz oblasti primjene šerijatskih propisa i shvatanja istih.

 

U tome postoje dvije dominantne skupine, koje bi ja generalizovao sada, iako u samim njima ima mnogo podgrupica sa različitim otklonima u neku stranu, ali generalno svi slijede i mogu se podvesti pod ove dvije generalne grupe.

 

Jedni su oni koji propise šerijata ili općenito ajete i hadise, shvataju ugl. Doslovno – bukvalno, i druga grupa , koja sve to nastoji gledati iz neke šire perspektive, tražeći neki dublji smisao i ciljeve propisa.

 

Svaka od tih grupa ima svoje argumente, koji su relano gledajući, jaki u obje skupine, pa se onda postavlja pitanje : koji od ta dva pristupa je ispravan, legitiman, koji treba slijediti; ko je u pravu?

 

Ja bih rekao ovako: OBA PRISTUPA SU LEGITIMNA I OBJE GRUPE SU U PRAVU!

 

Obje grupe imaju legitimitet u sunnetu Allahovog poslanika s.a.v.s., dakle odobren način shvatanja i primjene propisa od samog Poslanika a.s.

 

Sada da obrazložim i zašto i kako.

 

Naime, svi mi vjernici, vjerujemo u to da je Allah dž.š. usavršio ovu vjeru i da je preko svog Miljenika a.s. dao upute za sve…ai baš za SVE! Pa tako i za ovo što danas imamo, a to i nije ništa novo zapravo. Takvih različitih pristupa tumačenjima i shvatanjima je bilo uvijek.

 

Svima je (manje-više) poznat slučaj plemena Benu Kurejze. Kada je Poslanik a.s. poslao grupu ashaba r.a. da se uputi ka naselju u kom je živjelo to pleme , uputio ih je sa riječima:

“Neka niko od vas ne klanja ikindiju sve dok ne stignete kod Benu Kurejze.” 

 

Ono što se nakon toga dogodilo je, da su ashabi r.a. krenuvši i vidjevši da neće stići do u akšamsko vrijeme, neki od njih odlučili da klanjaju ikindiju prije nego je isteklo ikindijsko vrijeme. Druga grupa to nipošto nije htjela učiniti jer je po njima naredba i riječi Allahovog poslanika a.s. bili jasni – ikindija će se klanjati tek kada stignu do Benu Kurejze.

Prva grupa nije doslovno- bukvalno shvatala te riječi Poslanika a.s , već je u njiam tražila i vidjela drugo, dublje značenje, a to je, da su oni shvatili da su te riječi bile u značenju da požure da stignu do Benu Kurejze prije akšama i da klanjaju ikindiju na vakat, a ne da im zbog toga prođe vakat.

Drga grupa , kako sam rekao to tako nije ni htjela da uzme u obzir.

Tako je jedna grupa ashaba klanjala ikindiju na vakat , prije nego su stigli do Benu Kurejze, a druga, slijedeći i slušajući doslovno riječi Poslanika a.s. , je klanjala ikindiju tek u akšamski vakat, kada su stigli do Benu Kurejze.

 

Ono što se desilo kasnije je poznato. Kada je stigao Poslanik as. i kada su mu ashabi r.a. priopćili šta se deslio, on a.s. nije ni jednu grupu ukorio, niti je zanijekao ispravnost postupka ijedne od grupa. A poznato je da je u šerijatu – šutnja odobravanje. Drugim riječima , Poslanik a.s. je odobrio oba postupka.

 

Time je dao legitimitet za oba načina shvatanja i tumačenja njegovih riječi i po tome i primjenu propisa –  i doslovno i traženje dubljeg smisla i cilja. A radilo se o jednoj o najozbiljnijih stvari u islamu – namazu!

 

Možemo također primjetiti i da nije bilo teških optužbi, napada , svađa i istresanja tersluka od strana ashaba r.a. jednih na druge, kao što mi sada vidimo da se dešava kod muslimana kada se spore oko npr. primjene propisa da li treba obavezno nositi hlaće ispod članaka ili samo onda ako se to čini iz oholosti.

 

Niti su ashabi r.a. jedni drugima prijetili otpadništvom ukoliko namjerno propuste namaz u njegovom vaktu ili ako ne poslušaju Poslanika a.s. i njegovu jasnu naredbu, sa druge strane.

 

Tako da ovi danas bukvalisti i hrastovisti trebaju malo da ohlade glave. Da heklaju, kukičaju, pletu, vezu, rade nešto korisno za sebe i zajednicu, jer ipak kažu da je najkaloričnije drvo grabovina!

 

ps.samo bi napomenuo da traženje i tumačenje propisa u smislu traženja dubljeg smisla je ograničeno na one stvari koje to i dopuštaju, koje su i dalje u okvirima šerijata, a ne na one stvari u kojima je to zabranjeno i nemoguće…al’ to vi već svakako znate 😉

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Bukva vs. Hrast”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *