Članak 357. (O muslimani mi vas volimo vise nego Bizantijce iako su oni nase vjere)

Sir Thomas Walker Arnold u knjizi The Preaching of islam kaže:

„Kad je muslimanska armija osvojila dolinu Jordana i ugorila se na Filhi, kršćanski stanovnici tih krajeva poručili su Arapima:

“O muslimani mi vas volimo više nego Bizantijce iako su oni naše vjere.Vi se bolje držite vjere i milostiviji ste prema nama i uzdržavate se od činjenja nepravde prema nama i vaša vlast nad nama je bolja od njihove, zato što su oni pljačkali nas i naša dobra i naše domove“

 

Ne može insan a da se ne zapita, šta se to promijenilo u glavama ljudi, u njihovim djelima, pa danas kršćani u muslimanima ne vide milost, nadu, oslobotelje od ugnjetavanja, pravdu, svjetlo na obzoru ovog sumornog svijeta?

Neko će reći da je kriva propaganda koja se vodi protiv islama, na zapadu.

Jeste, ima i tu dio, ali i za vrijeme ovih kršćana, i njihova vlast je vodila propagandu protiv muslimana, i govorila svom kršćanskom stanovništvu da su muslimani necivilizovani arapi iz pustinje, beduini, pljačkaši i pagani, da slijede učenje ludog čovjeka koji niječe Isusovu božanstvenost i koji sebe naziva posljednjim božijim poslanikom. Da , sve su to govorili pa i gore od toga.

Ali to nije moglo da zacrni lik i djelo muslimana.

Ja ne bih tražio krivca u drugome.

Sve što protiv islama rade danas, radili su uvijek, samo su metode i sredstva malo drugačija.

Ja bih prije rekao da smo mi krivci.

Tu ni sebe ne amnestiram, dakle i ja sam krivac, i ti muslimanu i muslimanko koji ovo čitaš.

Gdje su naše vizije, misli, riječi i djela kojima ćemo rastjerati crne oblake smutnje i laži koji nas okružuju, i to ih rastjerati sa lahkoćom!?

Kada su muslimani jaki i izdržljivi, mogu pobijediti, po Božijem obećanju, deset puta jačeg neprijatelja, što se dokazalo.

Tako, i kada su naša djela jaka, lahko će savladati laži i smutnje zlikovaca.

Kada su muslimani slabi i iznureni, onda, također po Božijem obećanju, pobijedit ćemo dvostruko jačeg neprijatelja.

Pa tako je i sa djelima.

Problem je ako su naša djela još slabija, ili ako ih ne daj Bože uopće nema!

Ili ako ih ima a nisu dobra, možda mi mislimo da su dobra, ali ne, nisu, pa zbog toga svjetom i ljudskim umovima pobjeđuje ova tamna strana i slika muslimana.

Još veći je problem kada su naša djela takva da njima sami sebe slabimo, a to su ona djela kojima unosimo razdore u naša srca i dijelimo se u stranke.

 

Da Allah podari snage da muslimani promijene svoje stanje pa da im onda i On promijeni stanje na bolje i da nas učini, kao i pređašnje generacije, svjetlom dibra, milosti i nade u bolji svijet…amin

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

3 komentara na “Članak 357. (O muslimani mi vas volimo vise nego Bizantijce iako su oni nase vjere)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *