Članak 359. (feminist)

Danas sam se osjećao kao pravi feminist – baš feminist, što bi rekli brača Turci 🙂

 

Neko je na fb izbacio status u kome navodi govor jednog poznatog bh daije u kom on kaže , parafraziram :

‘Snaga žene je u njenoj slabost, što je žena slabija to je jača’ ..i tako nekako …kao ‘to je oružje koje žena ne koristi dovoljno'…

 

Prvo, to je čisti muški šovinizam , upakovan u odoru vjere, doduše ne poziva se on na vjerske izvor , barem u citatu, ali on sam predstavlja vjerski autoritet pa onda i sve ono što kaže se i doživljava kao nešto utemeljeno u vjeri.

A naši , sve što dolazi iz usta daija a i daijki Bogami,  to haman prihvataju k'o hipnotizirani, i ne razmišljajući o rečenom, o značenju svega, o filtriranju kroz ono što već poznaju od vjere, pa tako zapravo daije i daijke doživljavaju kao što i šije doživljavaju svoje tzv. nepogrešive imame.

Znači sve što kaže TAJ ili TA je istina i hak, i u pravu su A mi? Ko smo mi da preispitujemo njihove riječi i znanje?!

 

Ja et’ sad kontam, bio sam na stotine dersova i nije mi poznat niti JEDAN JEDINI slučaj, da je neko na dersu ustao i suprotstavio mišljenje predavaču, ili mu rekao da nije u pravu i sl….znači sve se prihvata bez pečata 😀 Iako je sunnet i praksa slefe bila drugačija, oni su i halifama suprotstavljali mišljenja, pa čak i ŽENE! su to činile.

 

Helem..'nači ..to za slabost žene da je vrline je čista glupost!

Ako je mislio na nježnost, ženstvenost, onda ok, sa tim ću se složiti, ali SLABOST! E to ne prihvatam!
Ne prihvatam bez šerijatskog dokaza pod prvo, a zapravo imam šerijatski dokaz da je upravo suprotno.

Kaže Allahov poslanik a.s. ” Snažan vjernik je draži Allahu od slabog, a u obojici je dobro” (Muslim)

Svi se slažu da se ne radi samo o fizičkoj snazi nego o svakoj snazi, snazi volje , istrajnosti, vjeri, materijalnome itd. itd. ..znači u to spada i snaga karaktera i psihičke ličnosti, emotivna snaga i drugo…

A nije izuzet niko, po hadisu, to znači da se odnosi na sve vjernike , samim time i na žene!

 

Da ne govorim o ovoj psiho-soijalnoj dimenziji rečenog.

Šta znači biti slab i ovisiti o milosti drugih.

Svaka slabost, bilo koja u bilo čemu, bilo koga se skupo plaća!

Tako , nažalost sav svijet funkcioniše, po zakonu jačega.

Ako žene misle biti slabašne i čekati da se muškarci po nekoj empatiji, smiluju ženama i da im dadnu njihova prava i da prema njima pravedno postupaju, onda se grdno varaju!

Svaki slabić je žrtva, kad-tad, silnika, sadiste koji iskorištava samo onu žrtvu koja je slaba i koja mu se ne opire, koja dozvoli da bude slaba.

A prepuni su danas tekstovi o zlostavljanjima žena i uskraćivanju njihovih prava.

 

Pa čak , islam je napravio možda naaajveći zaokret u istoriji svijeta po pitanju žene i njihovih prava, i žene muslimanke su to isparvno i shvatile i nisu čekala da im muški donesu to na pladnju, upakovano u cvijeće kući.

Mnogo je poznatih slučajeva u kojima su žene muslimanke direktno išle Poslaniku a.s. i pitale i tražile svoja prava, po pitanju braka, ibadeta, džihada čak, “ženskih” pitanja, obrazovanja, i svega drugoga.

Tako da je poslanik a.s. rekao : ” Divne li su žene Ensarijke! Stid ih nije omeo da se obrazuju u svojoj vjeri!”

Znači , muslimanke su bile stidljive a što je odlika ženstvenosti i nježnosti, ali nisu bile SLABE i slabašne pa da su čekale na dobro, nego su bile aktivne i tražile direktnim pitanjima svoja prava i učešće u dobru!

 

Inače, to totalno nepoznavanje ili površinski poznavanje ovosvjetskih tema, stvari i disciplina, posebno sociologije, psihologije, pedagogije, metodologije, politike, logike, istorije itd., ovih naših daija , je toliko nanijelo štete islamskoj davi u BiH , pa i u svijetu cijelome, da je to nemoguće sve ni sabrati u stotine tomova knjiga, što se tiče štete na induvidulanim slučajevima, a što je još gore, na globalnom planu i sceni.

 

…dosta… !

 

Ne napisah što feminist 😀 , pa zato jer sam se suprotstavio ovom stavu a žene neke se suprotstavile meni i podržale ovaj stav 😀

et’ ti

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *