Članak 399. (bračna stečevina)

Kad je u pitanju imovina supružnika, bračno pravo koristi termin bračna stečevina.

U nju spada sva imovina koju supružnici steknu dok su u braku.

Znači, bez obzira na to što njih dvoje npr. kupe traktor i džuvegija ga registruje na sebe, ako dođe do razvoda braka taj traktor će biti njegov 1/2 a druga polovica je njena.

Isto je i sa kućom ako je kupe ili stanom pa u gruntu on ili ona upišu to kao da je vlasništvo 1/1 njegovo ili njeno , ili kupe njivu za kompir posijat i sl.

Sad kontam u islamu i to, kako ide.

Iskreno, nemam pojma, nisam čitao stručnu literatutu u vezi toga, ali sam evo nalitio na ajet pa mi naleti neko razmišljanje u vezi toga.

“… Ne izgonite ih iz  kuća njihovih…” (Talak, 1)

Ajet koji govori o braku , bračnim problemima i razvodu braka.

Konkretno, u ovom dijelu ajeta se zabranjuje da muževi istjeravaju žene iz kuće ako dođe do svađe i problema. Nažalost kod našeg naroda je to česta pojava d ačim se posvađaju ili je on mršne i otjera materi ili se ona sama pokupi i ode materi, obično.

Dakle Islam zabranjuje takvu praksu.

Međutim , ovdje meni zapade za oko ovo KUĆA NJIHOVIH.

Znači, ne govori se prije toga niti se pravi nekakva distinkcija s obzirom na to da li je to njena kuća bila prije braka, ili je bila njegova pa je on doveo, ili su tu kuću zajedno izgradili ili kupili.

Kakva god da je situacija, ta kuća je I NJENA.

Znači potpala bi pod pojam pozitivnog prava bračne stečevine.

Znači, Islam poznaje i priznaje pojam bračne stečevine 🙂

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

3 komentara na “Članak 399. (bračna stečevina)”

  1. englezi preveli “iz kuca (muzevih) njihovih…. tcccc kako su pristrasni 😀

    a rusi preveli samo “iz kuca” nista ni rijeci cijih 😀

    A evo iz iste sure sedmi ajet pa dalje: “Nastanite ih tamo gdje stanujete prema sredstvima vašim, i ne štetite im da biste ih pritijesnili. Ako takve budu noseće – tad trošite na njih dok ne rode breme svoje. Pa ako vam doje (djecu), tad im dajte darove njihove i dogovarajte se međusobno uljudno. A ako se ne složite, tad će mu zadajati druga.(6)لِيُنفِقْ ذُو سَعَةٍۢ مِّن سَعَتِهِۦ ۖ وَمَن قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُۥ فَلْيُنفِقْ مِمَّآ ءَاتَىٰهُ ٱللَّهُ ۚ لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفْسًا إِلَّا مَآ ءَاتَىٰهَا ۚ سَيَجْعَلُ ٱللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍۢ يُسْرًۭا(7)Neka troši imalac obilja od obilja svog, a onaj kome je uskraćena opskrba njegova – pa neka troši od onog šta mu je dao Allah. Ne opterećuje Allah dušu, izuzev onim šta joj je dao. Učiniće Allah poslije teškoće olakšanje.(7)وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّهَا وَرُسُلِهِۦ فَحَاسَبْنَٰهَا حِسَابًۭا شَدِيدًۭا وَعَذَّبْنَٰهَا عَذَابًۭا نُّكْرًۭا(8)I koliko se gradova oglušilo prema naredbi Gospodara njihovog i poslanika Njegovih, pa smo ih obračunali obračunom žestokim i kaznili ih kaznom strašnom.(8)فَذَاقَتْ وَبَالَ أَمْرِهَا وَكَانَ عَٰقِبَةُ أَمْرِهَا خُسْرًا(9)Tad su iskusili pogubnost postupka svog. A rezultat postupka njihovog bio je gubitak.(9)أَعَدَّ ٱللَّهُ لَهُمْ عَذَابًۭا شَدِيدًۭا ۖ فَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ يَٰٓأُو۟لِى ٱلْأَلْبَٰبِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ۚ قَدْ أَنزَلَ ٱللَّهُ إِلَيْكُمْ ذِكْرًۭا(10)Pripremio je Allah za njih kaznu žestoku. Pa bojte se Allaha, o imaoci razuma koji vjerujete! Doista vam je Allah poslao Opomenu,(10)’

    eto Allah poslao muskarcima opomenu i zparijetio im kaznu te ih nazvao gubitnicima ukoliko ne ispostuju ove naredbe vezane za razvod!!

    Eh subhanallah koliko ce li smao biti gubitnika koji su klanjali i postili, pa cak i dzemate predvodili, a zenama zakidali. i ne samo zenama nego i djeci!
    Rodjenoj djeci ne daju kad se razvedu, kao da ne bi zena potrosila.

    Bas fina tema, Allah te nagradio. Daj Boze da bude muskima koristi.

    1. amin i tebe …ma da se ne lažemo, kod nas je još uvijek na djelu muški šovinizam čak i kod daija, šejhova i sl…
      ma šta englezi ba znaju 😀
      a lijepo se veli da su kuće njihove (žena) مِنۢ بُيُوتِهِنَّ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *