Članak 423. (gledanje u mjesec a da se ne povukodlačiš)

moon

Evo, Bajram iliti Hižaslav … o ovoj riječi , iako je smiješno za čuti je, neam ništa protiv plaho…nekako mi i ima logike..al haj nebitno sad o njoj…raja se zeza sa njom i viš kad se ustali za stalno…ne bi bilo prvi put da tako iz zezancije nešto postane standard kasnije…

I dok nisam zaboravio: Bajram šerif mubarek olsun! Da Alalh ukabuli ibadete i podari zdravlja da još Ramazana ispostimo…amin.

Nego o ovome želim…

DakleM …..NEMA NAMA NAPRIJED I DALJE DOK GOD SE SLUŠA ULEMA KOJA KOČI NAPREDAK I KOJA JE JAKO JAKO USKA U INTELEKTUALNOM SMISLU, bolje rečeno u sferi logike posebno…

Ulema koja ne dopušta individualizam i nova promišljanja i, opet se vračam na ovo, koja sa jedne strane govori kako je Kur'an neiscrpan izvor znanja, čije se riječi ne mogu nikada u potpunosti obuhvatiti i pojasniti, a sa druge strane samo slijepo ponavlja tumačenja i riječi stare uleme od prije 1000 i kusur godina!

Ovih dana je opet rasprava oko načina ustanovljavanja početka Bajrama..tj. da li se može proračunavati ili se mora , kao samo i jedino ispravno, vidjeti mlađak…

Ja sam lično stava da se , ne može, nego MORA proračunavati, a da je viđenje samo onome ko ne zna proračunati!

Iako sam bio ovog stava i ranije, tek sam jučer shvatio i dobio jasan dokaz iz islama da je moj stav ispravan i da je on islamski stav, sunnetski stav!

Kako se vodi polemika na društvenim mrežama o ovome pitanju, tako se i šicaju dokazi i argumenti sa svih strana, uglavnom od ovih sljedbenika stava gledanja a protiv proračunavanja, koji negdje idu tako daleko da graniče sa haman apostaziranjem suparnika…tobejarabi.

 

Citiraju se hadisi, tumačenja hadisa, govor uleme, fetve itd. itd. a da zapravo niko od tih i ne pomišlja da malo stane pa razmisli o tome što citira i govori, da pokuša shvatiti te riječi!

Tako, izmeđuostalog, kao argument ZA gledanje, se koristi upravo argument i dokaz koji je PROTIV toga, a koji je meni tek jučer dakle sinuo da je to EKSPLICITAN I JASAN DOKAZ DA JE PRORAČUNAVANJE SUNNET I ISPRAVNO A DA JE GLEDANJE IZUZETAK!

To su sljedeće riječi koje ja kasnije najrađe ne bih dodatno pojašnjavao jer su, po meni isuviše jasne, a ja samo zapetljavam, zbog emotivne upletenosti u to..i razdraženosti zbog gluposti koju vidim…:


Kaže Nevevi, rahimehullah: „Onaj ko kaže da se uzimaju astronomski proračuni, njegov stav se odbacuje zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u dva Sahiha: ‘Mi smo nepismen ummet (u određivanju hidžretskog mjeseca), niti vršimo proračune niti pišemo, mjesec je ovako i ovako (pokazao je prstima 29 i 30)’. Ispravno je ono na čemu je džumhur (većina učenjaka) (tj. da se prati viđenje mlađaka), a sve mimo toga je pogrešno i odbacuje se zbog jasnih hadisa“. (El-Medžmu, 6/270).


Ljudi moji (i žene) pa jel’ treba jasniji dokaz!!!???

Znači: Mi smo nepismeni, ne pišemo i ne proračunavamo, tj. ne znamo to, pa onda gledajte u nebo i kada vidite postite i mrsite ( na osnovu drugih hadisa) ,…što znači, ako budemo/smo pismeni i naučimo/znamo proračunavati, onda nema svrhe i potrebe da gledamo!

Jer gledanje nije cilj, niti je cilj da se vidi mlađak, nego je cilj i svrha toga da se ustanovi početak odnosno kraj mjeseca (kalendarskog) !

 

Nažalost, ova gorespomenuta ulema je takva da bi ovaj hadis uzela kao dokaz za to da treba ostati nepismen i da ne treba učiti proračunavati.

Baš kao što je jedan ahmak jednom , ili više njih, izvalilo da je sunnet biti nepismen i ne znati čitati i pisati…to kad je bilo aktuelno jednom ono nešto oko slanje djece u školu ili ne slanja, a radi toga jer se učilo MUZIČKO 😀 …toooobejarabi…

 

Isto tako, ovo slijeđenje Saudije ili Turske…pa, saudijci ne bendaju nikoga ( ni turci plaho) , …i volio bih vidjeti da npr. se desi da u BiH neko jednom vidi mlađak kada se u saudiji ne bude vidio, pa da taj javi u saudiju da je viđen mlađak, pa da baš vidimo hoćel’ saudijci poslušat’ to ili će reći ” aha, vidjeli ste, ok, neka ste blago vama, al mi ćemo čekat’ dok mi ne vidimo” ..jer istini za volju, saudijci nikoga ne prisiljavaju niti vrše propagandu da se njih slijedi, to radi naša uvlakačka kvaziulema…saudijci kažu ” mi ćemo ovako a vi kako hoćete, i neka svako , svaki region, zemlja, radi kako hoće” , što su ovi izabrali da slijede saudiju je pitanje za psihologe i sociologe 😀 ..iako bi po ovom hadisu trebali ne slijediti saudiju, jer je to novotarija, nego bi trebali sami gledati ako već ne znaju računati!

A i ako gledaš istoriju, pa haman nikad se nije slijedilo samo jedno mjesto, nego je svaka regija imala svog muvekkita (astronoma) , a i slijedili su se više centri poput Bagdada, Damaska, Istanbula..a manje Mekke..ako ćemo već to gledat.

 

et’ toliko..hvala na pažnji i doviđenja

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

6 komentara na “Članak 423. (gledanje u mjesec a da se ne povukodlačiš)”

  1. Hvala zelim da ti vratim 😀
    Moram priznati da se slazem s tobom i u vezi Hizaslava i u vezi odredjivanja dana prekidanja posta.
    Nas narod ko i vajka, glavom u zid lupa, ne bi to Knjige uzelo a kamol lektire kakve 🙂

  2. Just what i needed! Ovaj hadis nikad nisam cula,da te Allah nagradi! Slusala sam da HY kaze da po njemu trebLo bi proracune koristit da se ustanovi kad je moguca vidljivost, i onda ga teleskopom il okom uganjat. Sto mi je isto ok… recimo ona stranica moonsighting koju i ja pratim par godina na njoj imas kad je uopce moguce da se vidi mjesec u kojem dijelu planete i onda upri oci.. aaa subhanallah.. i ja sam jednom srela komentar tipa (nakon sto je druga sestra sugerirala da treba citat i opismenit se, i pravopisa i izrazavanja malo obogatit ): “i poslanik a.s. je bio nepismen!” I stas ti budali? Ko sto rece onaj imam: neki zele da nas vrate milenij unazad jer jedino za to vrijeme imaju rjesenje!
    Zato aldi slusa numana, da ga Allah nagradi! On dovodi u pitanje neke rudimente nekakvog zakrzljalog esablismenta medju muslimanima a bom i neke “umisljotine” među ulemom.
    Covjek se razumije u tehnike, probleme i zeitgeist naseg vremena i u njih primjenjuje sunnet. Kad sam vidjela kako su lijepo napravili musalu u novom onom centru…woow…po sunnetu: nema dzidza midza i psihodelije nego prostor cist u svakom smislu i ziv tokom cijelog dana…jesi gledao to? Na bayyinah.org
    A hizaslava sto se tice, ja koristim rijec i sve vise mi se svidja:)

    1. -amin i tebe da Allah nagradi
      -nisam ni ja čuo ovaj, i čim sam čuo pitam medinskog studenta, veli , jes, ima ..
      -amin i za nu'mana, nisam vidio to, u zadnje vrijeme nisam slušao njegova duža predavanja, samo nešto kratko ako naleti, nešto neam kad a ni koncentracije, puno želja a malo vremena i mogućnosti da se sve stigne…mada ima jedna stvar kod njega, ali je rano da kažem još, gledaću da li će ostati na tom pravcu u vezi te stvari ili će se promijeniti, a što mislim da mu nije ok , što naravno ne umanjuje dobro koje ima pri sebi i čini, niti njegov ugled..
      -ovo za temu još..mah.. :/ , tobejarabi i mi i naša pamet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *