Članak 491. (paralelni svjetovi)

U članku o vanzemljacima (X Files) , spominjem riječi ibn Abbasa r.a. a u vezi tumačenja ajeta o 7 nebesa i 7 zemalja u kojima je rekao : “..i na svakoj od njih poslanik poput vašeg poslanika,Adem poput vašeg Adema , Nuh poput vašeg Nuha, Ibrahim poput vašeg Ibrahima i Isa poput vašeg Isaa.” A u jednom rivajetu dodatak :”…i Ibn Abbas poput Ibn Abbasa”…
Ja sam ovo do sada uvijek shvatao kao u smislu da i na tim nebesima i planetima ima života, općenito, da ima bića, ljudi možda kao što smo mi..ali samo KAO MI …a ne doslovno da ima neko isti JA.
Ali neki dan na fb jedan mi ahbab, vrlo učen, komentarie i spominje ovo u smislu postojanja PARALELNIH SVJETOVA…ili paralelnih univerzuma, na kojima isto tako žive bića potpuno identična kao mi..dakle neki JA i neki TI da živi na jednom od svjetova , na jednoj od planeta.
Ovo je u skladu sa nekim savremenim teorijama o paralelnim univerzumima i multiuniverzumima, ali neću sada o tome kako su muslimani imali open mind nekada i kako su pojedinci široko shvatali ajete, možda po Božijem nadahnuću, ilhamu, razmišljajući o Kur'anu itd…
Nego onako promišljam…ako negdje imam još jedan ja, koliko su naši životi slični i povezani? Koliko moje ili njihovo ponašanje utiče na mene, odnosno na njih? Da li su tu zakonitosti kao u kvantnom svijetu, pa ono što se dešava meni dešava se i onome tamo? Da li ako se ja razbolim na ovom svijetu to na neki način utiče i na tog mene u tim svjetovima? Da li ako sam sretan ili tužan to utiče na TE mene tamo? Oni vjerovatno žive neke svoje živote, ali da li su npr. okruženi sa istim ljudima tj. dušama kao što smo i mi ovdje? Da li su se i oni gore sreli na neki način kao mi npr. ovdje na vox-u? Možda je npr. krajiškinja u tom univerzumu meni mati?, a mrOv mi sestra? Možda je Au meni tu bivša žena pa se zbog toga nemeremo podnijeti ni ovdje? Možda mi je sadašnja sqwo tamo ljubavnica 😀 a nostalgična mi sqwo, a ne drugim opet planetama i univerzumima možda neke druge kombinacije?? Ugl. da li su se isti mi sreli i tamo? Možda sam ja tamo neki profesor, a na drugom univerzumu prosjak, na trećem vojnik, general, na četvrtom predsjednik države, na petom prodavač na pijaci, na šestom kriminalac u zatvoru?

Ugl. lijepa tema za razmišljanje i maštanje..

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *