Članak 558. (Stara slava)

Pun mi je kufer, da ne kazem sta drugo, price o starim, proslim, slavnim vremenima muslimanske civilizacije, na nacin da ce sama prica o tome kao nesto promijeniti.

Jasta ce!

Jadno mi je slusati i gledati sve odreda muslimanske autoritete kada pricaju o tome i na tome samo i ostaju, bez onog pravog nacina sta treba da se uradi i nez izvlacenja pravih pouka iz te proslosti.

Kod muslimana je inace sve nekakav naopak proces, sve se ceka da neko drugi nesto uradi a da se onda muslimani kao fale sa time i velicaju sebe i islam.

A trebalo bi biti drugacije.

Na primjer, muslimani se danas fale kako u Kur'anu stoji ajet u kom je opisan Big Bang, kao nacin na koji je nastao ovodunjalucki Svemir. A to su muslimani skontali tek onda kada su drugi skontali kako je nastao taj Svemir i razradili tu Big Bang teoriju.

A zasto ti isti muslimani nisu, razmisljajuci o tom ajetu, prije ovih drugih, skontali i razradili Big Bang teoriju, i oni izasli sa njom kao jednim naucnim, civilizacijskim postignucem!?

Pa nisu jer su muslimani odavno zaokupljeni drugim, nebitnim stvarima, nisu jer ne promisljaju Kur'an kako treba, nisu jer cijeli islam dozivljavaju nakaradno preko vehabistickog mentalnog sklopa koji islam pretvara u jedan oblik fasizma…

Ima jos mnogo ajeta, pa vidicemo hoce li muslimani ista postici kao njihovi prethodnici iz slavnih vremena.

ps. Imam Gazali je npr.razmisljajuci o Allahovim lijepim imenima, skontao da se planete krecu, ne po kruznoj, nego elipsastoj putanji. Subhanallah.

5

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

4 komentara na “Članak 558. (Stara slava)”

 1. Super si to primijetio, a zapravo to je i kljuc problema, muslimani su napustili Kur'an.

  Nije to nista novo i cudno, to je standardna sejtanovo taktika – odvojiti ljude od Bozije knjige. Dovoljno je samo pogledati ostale monoteisticke religije i u koja su oni doba sa sa svojim Knjigama:

  Biblija je najprodavanija knjiga, ali niko je ne cita; to i nije njena svrha, njena svrha je da se kupi, fino umota i stavi na neko lijepo i vidljivo mjesto u prostoriji i nikad da se vise ne uzme (poznato?). Za sva eventualna pitanja koja bi vjernik moga imati tu su Uceni, svecenici koji su se po dvae's godina skolavali i mogu vam sa sigurnoscu reci da je sve okej dokle god je Isus u vasem srcu.

  Toru niko i ne cita, ali ne sto su propisi istrivijalizirani ili potpuno napusteni kao kod krscana, nego upravo suprotno, sto su toliko naglaseni i izdetaljisani da naravno, prosjecni Jošo ne moze da je shvati, cak mu je kao i haram citati tako komplikovanu Boziju rijec, ali sva sreca tu su Uceni, rabini koji ce napisati komentar na komentar na predaju na komentar predaje komentara Tore, u narodu poznat i pod nazivom Talmud, u kojem ce obicnom smrtniku biti objasnjenja sva vazna pitanja poput toga koju kapu nositi, kojom stranom hodati, kako jesti, kako pricati i kako sutiti (poznato?).

  Dakle, to je hiljadama godina isti recept; prva stvar koju sejtan napada je Bozija knjiga (u slucaju Kur'ana to je bilo nemoguce), zatim umetanje drugih man-made knjiga umjesto the Knjige kao autoriteta u vjerkim pitanjima i umetanje posrednika izmedju covjeka i Boga (jedan ovdasnji doktor hadiskih nauka selefistickog pravca ce namazano reci da covjeku nije potreban posrednik izmedju njega i Boga, ali izmedju covjeka i vjere jeste?! ehehe) i na kraju potpuno otudjenje covjeka od Knjige i posljedicno, od Boga, i Bozije milosti.

  Dok Uceni kod nas odgovoraju na krucijalna pitanja pitanja poput:
  Ukoliko Džinn krene pričati na kraju Ruqje, da li ću ga pitati o Sihru i ko ga je učinio? Je li tvrdnja da zna gajb ako doktor kaže nekome dijagnozu da će umrijeti? Da li je propisano posipanje krupne soli po ćoškovima u kući radi zaštite od šejtana? Koji je propis za slanje saučešća nevjerniku za nevjernika? Smijemo li govoriti “taj će završiti u džehennemu”? Hoće li Ivan Pavao drugi završiti u Džehennemu? (Preuzeto sa samo prve dvije stranice na https://pitajucene.com) uz standardne hitove kao sto su: smije li se cestitati nova godina, moze li se uzeti abdest sa nalakiranim noktima, je li Jadro halal, smije li se ikako jesti lijevom rukom, je li dozvoljno zeni da ode sama do granapa, naravno da ne preostaje puno vremena da se razmislja o stvaranju nebesa i zemlje, Allahovoj velicini i uzvisenosti, proslim narodima, da ne govorim o pronalazenju lijeka za rak ili rjesavanju ekonomskih kriza.

  Nisu ni Uceni sami krivi; ima ljudi koji su jadni zbunjeni ali vecina ih svjesno predaje pamet i donosenje odluka autoritetima, kako bi saprali odgovornost za vlastite postupke.

  Nije ni cudo da ce Poslanik a.s. na Sudnjem danu reci: “Gospodaru moj, narod moj (je) ovaj Kur’an izbjegava(o)!” (Furkan, 30)

  Prijavi komentar

  1. U međuvremenu…..
   Priprema se kolonizacija Marsa,
   Elon Musk napravio raketu koja ode i vrati se iz Svemira, i još štošta…
   Izraelski naučnici najavljuju uskoro lijek protiv raka…
   Intenzivno se radi na kvantnom kompjuteru …
   itd.itd.

   Prijavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *