Šerijat!?

Aiša r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao:

“Moj Allahu, ko bude upravljao kakvim poslom nad mojim sljedbenicima pa im oteža, budi težak i Ti njemu. A ko bude upravljao kakvim poslom nad mojim sljedbenicima, pa im bude milostiv, pa i Ti prema njemu budi milostiv.”
(Muslim i Nesai; – sahih)
Nekad davno, kada su ameri sa svojim saveznicima savladali Talibane i time srušili i njihovu islamsku državu, ovaj hadis mi je bio povod da napišem jedan tekst za portal za koji sam ponekad pisao nešto ( a koji taj portal nije htio objaviti 😀 ) u kom sam za razlog zbog čega je propala ta država naveo upravo ovu dovu Posalnika a.s.

 

Tadašnji Talibani su naime u toj državi u mnogome otežavali ionako napačenom narodu Afganistana, a sve pod motom uspostavljanja šerijata.

 

Mnoge stvari i nisu bile od šerijata, mnoge su bile bespotrebne, naopake, neke jesu bile od šerijata ali su na nekoj ljestvici prioriteta bile na 2385 mjestu itd. Itd. .. a uglavnom se radilo o rekstrikcijama, zabranama, kažnjavanju za prestupe koji to jesu a i koji nisu itd.

 

Za neke umove je inače pojam šerijata sveden na kažnjavanja i zabrane.

 

Umjesto da se u ionako siromašnoj zemlji olakšava ljudima, da se rješavaju ekonomska i socijalna pitanja , na jedan realan način, da prioritet bude školstvo, zdravstvo……., a ne zabrana tv aparata i radio stanica, šibanje žena po ulici koje čekaju nako, nemirno u redu itd. Itd.

 

Danas smo svjedoci da se u jednoj novoj «islamskoj državi» čine iste pa i mnogo gore stvari i greške, kao i onomad Talibani što su činili. Zabrane, kažjnavanje, zabrane , kažnjavanje i tako u nedogled.

 

I dok sa jedne strane imamo elitu koja pod okriljem nekog svog viđenja šerijata uživa u svojim haremima ( sam halifa valjda ima više žena), vozaju nova auta, nose skupocjene satove, posjeduju najnoviju informatičku opremu i špancaju se po virtuelnim mahalama sa svojim slikama , selfijima …dotle običan narod strahuje, gladuje i pati na svaki način.

 

Zato nemam nimalo sumnje u to da će i ove nasilnike stići dova Posalnika s.a.v.s. iz citiranog hadisa.

 

 

I da napomenem, apsolutno podržavam i sam ,vraćanje i ponovno uspostavljanje islamske države i šerijata, ali ne na ovakve načine već na jedini ispravan, a to je put Poslanika a.s. , selefa i po onome kako to učenjaci, naši suvremenici,  objašnjavaju i čemu pozivaju.

 

 

http://saff.ba/raqqa-u-idisovoj-drzavi-vlada-glad-ljudi-u-redovima-cekaju-porciju-hrane/#.VE-7VSKG_yo

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *