Redovna doza crvenih pilula

Ibn Kajjim El-Devzijje u svom djelu « Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi» , na stranama 413.- 415. navodi sljedeće zanimljive i poučne događaje:

 

Salim bin Abdullah pripovijeda : ” Atika bint Zejd bila je udata za Abdullaha bin Ebu Bekra es-Siddika r.a. Ljubav prema njoj bila je toliko ovladala njime, da je zapostavio trgovinu i pijacu ( u drugim izvorima se navodi i džihad). Ebu Bekr, r.a. mu zbog toga naredi da se jednom od nje razvede, i Abdullah to i uradi. Međutim, bio je ispunjen ljubavlju prema njoj, pa jednog dana sjede pored puta kojim je Ebu Bekr, r.a. prolazio na namaz. Kada je njegov otac prolazio pored njega, Abdullah citira sljedeće stihove:

 

«Nisam vidio ikoga poput mene da se razveo sa ženom poput nje,

a onakva poput nje i ne zaslužuje da bez ikakvog grijeha razvod dobije.

 

Ona ima lijep odgoj, blaga je i plemenitog porijekla je,

skladnog rasta i mnogo je istinoljubiva»

 

Ebu Bekr, r.a., smilova mu se te mu dozvoli da je vrati. Kada je Abdullah umro, ona ga je oplakala u sljedećim stihovima:

 

« Zaklela sam se da te moje oči nikada neće zaboraviti

i da ću se tvog dodira uvijek sjećati.

 

Tako mi Allaha, oko nije vidjelo ljepšeg od njega,

Čednijeg, ustrajnijeg u ljubavi i strpljivijeg.

 

Kada boj otpočne, hrabar je i smrti se ne boji,

Njegova krv koplja u crvano oboji.»

 

Kada joj je istekao iddet, oženi se njome Omer bin Hattab, r.a., i tom je prilikom napravio svadbeno veselje. Alija bin Ebu Talib, r.a., reče mu: “Vladaru pravovjernih, hoćeš li mi dozvoliti da nešto kažem Atiki?” Omer, r.a., reče: ” Da.” Alija, r.a., priđe joj i reče: ” O ti koja si rekla:

 

« Zaklela sam se da te moje oči nikada neće zaboraviti

i da ću se tvog dodira uvijek sjećati.»

 

Ona zaplaka, a Omer, r.a., reče Aliji, r.a.: “Ebu Hasane, šta te je navelo da to uradiš? Sve žene postupaju kao i ona.” Kada je Omer, r.a., ubijen, oplakala ga je sljedećim stihovima:

 

« Oko plači i obilne suze pusti

ne posustaj u plaču za hrabrim i plemenitim junakom.

 

Smrt poznatog junaka bol mi nanese

U trenutku kada sam od ljubavi prema njemu izgarala.

 

Reci nesretniku i zločincu koji ga ubi: ‘ Umri i ti’,

Smrt ga je iz svog pehara napojila.»

 

Kada joj je istekao iddet oženio se njome Zubejr bin Avvam, r.a., ( jedan od deseterice kojima je obečan Džennet). Jedne noći ona od njega zatraži da joj dozvoli da ode u mesdžid i da obavi namaz u njemu. Njemu je bilo teško da joj to dozvoli, ali nije mogao da je spriječi zbog hadisa Allahovog Poslanika , s.a.v.s., koji je rekao: ‘ Nemojte braniti Allahovim ropkinjama da obavljaju namaz u džamijama’. On joj dozvoli, a zatim se pritaji pokraj puta kojim je trebala proći u tmini noći, gdje ga nije mogla vidjeti. Kada je prolazila, on stavi ruku na nju. Ona se istog momenta žurno vrati u čudu izgovarajući riječi: ‘ Subhanallah’. Zubejr , r.a. koji je požurio prije nje kući upita je kada se vratila: ‘ Što si se tako brzo vratila?’ Ona mu odgovori: ‘ Prije smo izlazile u džamiju dok su ljudi bili ljudi, međutim, danas je drugačije’. Poslije toga nije izlazila da obavlja namaz u džamiji. Kada je Zubejr, r.a., poginuo, oplakala ga je sljedećim stihovima:

 

« Ibn Džurmuz ubi konjanika hrabrog

onoga dana kada se vojske sukobiše dok je napadao smjelo.

 

Amre, i da si ga upozorio, vidio bi

Da se ne bi pokolebao niti bi mu ruka zadrhtala.

 

Ne imala te majka ako ikada nekog poput njega sretneš,

Sve dok si živ i dok ne umreš.

 

U koliko li je samo bojeva učestvovao i nije se prepao

Dok je tvoje vojnike, e kravin sine Džurmuze, tjerao.

 

Zubejr je bio postojan u bojevima ljutim

Divnih osobina i ponašanja lijepog»

 

Kada joj je istekao iddet zaprosio ju je Alija bin ebu Talib, r.a., ali mu je ona rekla: ‘ Bojim se da ćeš i ti poginuti.’ ”

 

 

Ibn Kesir navodi da je Atika r.a. bila izuzetno lijepa i pobožna.

 

Ne bi otvrao ovdje  pitanje nikaba.

 

Niti ….mnogih drugih stvari…ali svaki dio priče obiluje sa mnogo detalja na osnovu kojih možemo dobiti jednu širu sliku o životu, onom svakodnevnom, naših dobrih prethodnika. Ako ništa, onda bar možemo otškrinuti vrata iza kojih ćemo ugledati stvarni život, njihov, naš, prošli, sadašnji i budući, a kako bi iz svijeta želja, snova , utopije, stali na zemlju, čvrsto ali i opušteno.

Kako bi se oslobodili grča u kojem vidimo da vjernici svakodnevno žive, sami sebi otežavajući i komplikujući neke stvari, kao da im nije dosta i što im ćafiri svih sorti zagorčavaju život na sve načine, a tek tada, kad shvatimo, spoznamo i analiziramo cjelukupan njihov životni opus u svim duhovnim, emocionalnim, socijalnim i drugiom aspektima, možemo i mi krenuti naprijed i ostvariti ono što su i oni u svoje vrijeme.

 

Sklepo sam ovo nabrzake, dodijalo mi bilo kucat :/ , htio sam još svašta reći ,al mi misli ošle…štaš.

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Redovna doza crvenih pilula”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *