Članak 57. (žena koja umre)

 

“Žena koja umre, a njezin muž bude zadovoljan s njom, ući će u Džennet.” (Tirmizi)

 

Nešto gledam po fb-ku i nekim tekstovima i vidim da se ovaj hadis, pa čak i od samih žena jel, koristi masovno u tom smijeru da se žena uputi i odgoji na poslušnost mužu, na pokoravanje njemu u svemu jel, pa makar to bilo i protiv njene volje, samo nek nije grijeh , dokazuje se ovim hadisom, kako su žene manjkave , u smislu da su neposlušne, vrcave, kako im je teško da budu dobre supruge, pa eto zbog toga, koja bude dobra i muž joj bude zadovoljan s time ući će u džennet.

 

Nije sporno da ima i toga, dosta, da ima i žena svakakvih i koje krše sve te neke norme koje se u islamu zahtjeva da žena u braku ispunjava.

 

Međutim, ja u ovom hadisu vidim jednu drugu stranu. Dakle, opet sam u nekom čošku, nesvakidašnjem 😀 , ali ne iskustveno nego više nako…filozofski , da bude jasno! 😛 😀

 

Dakle, ja u ovom vidim i ovo:

 

Muškarci su toliki tersovi, toliko «teški» , po naravi, toliko sitničavi, čangrizavi i zahtjevni, sujetni,  toliko , nekako kao razmažena derišta, možda i neki da su bezobrazni i prezahtjevni itd. itd. ..da žena koja uspije takvog čovjeka svojom dobrotom i ponašanjem, svojim vještinama i umijećem, dovesti do stanja da takav tip rekne « e ženo, aferim, ja sam zadovoljan s tobom» , da je takva žena uspjela, da je savladala tu prepreku koja se zove «muško»

 

Još kad uzmemo da je Poslanik a.s. izjednačio veličinu tog ženinog ponašanja prema mužu  sa djelima muškaraca u džihadu, onda tek vidimo kad uporedimo ta djela, koliko je teško takvog jednog čovjeka ( sa svim onim opisom ) učiniti zadovoljnim, teško dakle koliko i izaći u džihad, biti ranjavan, trpjeti strah i bol, poginuti, možda biti zarobljen i mučen, potrošiti novac na tom putu itd.

A u jednom hadisu, za takvo ponašanje žene prema mužu, Poslanik a.s. kaže: ” Svaka takva žena je uzdignuta svakog dana i noći do nagrade hiljadu šehida koji su u borbi na Allahovom džellešanuhu putu strpljivi i odani,…”(ovaj hadis mi je sumnjiv, nisam provjeravao ali ima drugih koji porede i izjednačuju taj ženin trud sa džihadom muškaraca , pa makar i 1:1 )

 

Sav taj dakle trud muškaraca je ravan onom ženinom kada svojim djelima učini muža zadovoljnim, jer je teško dakle, takvog insana zadovoljiti..

 

Haj pošo sam se zapetljavat, valjda ste skontali šta sam htio kasti ovim 😀

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *