Članak 58. ( a brrrrr )

Svi smo čitali o Hudejbiji, i kako je to teklo, kako je došlo do sporazuma , šta su tražili mušrici i kako je završilo.

Ali ne znamo, nogo detalja o tome. Mislim znamo, zna se, piše u knjigama, neko i uči, a neko i ne uči i ne ovori o tome…elem.

 

Kad su mušrici došli da pregovaraju, među njima je bio i Urve b. Mes'ud, koji je vrijeđao Poslanika a.s., svašta govorio, i nakon jedne od uvreda, progovri Ebu Bekr r.a. i reče mu:

 

” Idi i posisaj klitoris Latu!”

 

Ovaj začepio, odvalio, nije vjerov'o šta mu ovaj reče, nije navikao na tako nešto.

Inače predaju bilježi Buharija ( u knjizi o ugovorima i o džihadu)

 

Neto slično bilježi i Ahmed  od Ubeja ibn K'aba koji je prenio od Poslanika a.s.da je rekao: ”Ko se bude hvalisao plemenskim porjeklom, recite mu da posiše polni organ svoga oca.” negdje ima dodatak “bez eufemizma” ….Albani je ocijenio hadis kao sahih.

 

Ja sad ne znam da li su ovi prevodioci koristili eufemizme ili su birali riječi kada su prevodili da to malo ublaže (provjeriću sa nekima prvom prilikom) manje je i bitno sad to. Al’ vjerovatno je to rečeno onako kako se tada govorilo.

 

Zamislite se na prelu na kom se neko pođe falit svojim porijeklom i vi mu kažete ” idi i popuši ***** svome ocu” , vi bi bili najgori naravno.

Kao što ću i ja biti nekome nakon ovog posta.

 

Učenjaci iz ovih primjera vele da je, dozvoljeno na psovke odgovoriti psovkom, vele i da je ovisno o situaciji dozvoljeno koristiti i ovakve riječi. Ovo za oca vele to je zato da ga se spusti na zemlju i zakuca, jer se fali sa onim sa čime se nema zbog čega faliti, postao je od sperme (izmeđuostalog) koja se izbaci iz polnog organa, pa kad mu je to toliko važno i razlog za hvaljenje et’ ti onda.

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *