Članak 269. (razočarenje- teleportacija)

Kao dite, kasnije momčić i momak a Bogami kasnije i ko odrastao, sam volio plaho i uživao u čitanju i gledanju SF priča, romana, filmova i serija.

Naviše sam se volio opustiti i uploviti u svijet SF fantazije kasno uvečer uz seriju Star Trek , bilo da se radilo o Vojadžeru ili Enterprajzu 😀 .

Tu me je posebno fasciniralo onaj fol sa teleportacijom, to je baš bilo kul , i mislim da ko je god to gledao da je poželio da takvo nešto postoji.

Inače, ti SF filmovi, serije, romani su bili inspiracija i neka kao prethodnica za mnoge kasnije naučne izume.

 

Tako je došao i red na teleportaciju.

Čitao sam vijesti o tome kako su naučnici uspjeli da teleportuju JEDAN FOTON !

Super za početak i baš mi kul bilo.

Iskreno nisam u zadnje vrijeme pratio dokle je stiglo sa tim, ali danas sam nabrzaka opet nešto oko toga čitao i vidim da nisu odmakli dalje od toga još uvijek.

Međutim u tom čitanju je nastupilo i moje razočarenje, jer u jednom članku koji je nešto detaljnije objašnjavao taj njihov postupak teleportovanja fotona  piše otprilike da je to bilo ovako:

Oni su uzeli 2 fotona , jedan su blokirali u kristal a drugi ispucali kroz optički kabal 25km i onda je taj ispucani se sudario sa trećim fotonom i prilikom sudara mu prenio informaciju o ovom prvom fotonu , i onda su poredeći taj treći i prvi zaključili da su identični po informaciji. Dakle nije došlo do doslovno prenošenja jedne čestice sa jednog mjesta na drugo, nego prenosa informacije na tom kvantnom nivou. Iako se ovdje radi o kvantnoj fizici,koja je dosta zamršena, ipak se može razumjeti o čemu se radi.

 

Dakle još se nije desilo da čestica se doslovno na neki način, da li dematerijalizacijom pa onda ponovnom materijalizacijom na drugom mjestu prenese ili da čestica prođe kroz nekakvu vremensko-prostornu rupu pa se nađe na drugom mjestu, a to bi tek bilo pravo teleportovanje.

 

Da li će to biti moguće uopšte?

Pa ja mislim da hoće, jer se to već dešavalo, a obavješteni smo od Sveznajućeg, kada se govori o Sulejmanu a.s. i njegovom susretu sa kraljicom od Sabe , Belkisom:

 

38. “O dostojanstvenici, ko će mi od vas donijeti njezin prijesto prije nego što oni dođu da mi se pokore?”

39. “Ja će ti ga donijeti” – reče Ifrit, jedan od džina – “prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan.”

40. “A ja ću ti ga donijeti” – reče onaj koji je učio iz Knjige – “prije nego što okom trepneš.” I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu: “Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan – pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.” ( En-Neml -Mravi )

 

Neću sada ulaziti u tefsire ko je Ifrit ko je bio Asif i ostalo, ono što je bitno je to da je dakle došlo do prenošenja tj. teleportacije ogromnog kraljičnog prijestolja sa velike udaljenosti u jednom sićušnom vremenskom momentu – treptaj oka!

Također ne znamo ni da li je to bilo teleportovanje manipulacijom dimenzije vrijeme-prostor ili se radilo o dematerijalizaciji pa putovanjem brzinom svjetlosti ili nekom manjom pa ponovnoj materijalizaciji, ali ni to nam sada nije bitno, jer želim da ukažem da je i prije Star Treka neko, negdje govorio o teleportovanju i zapisao to 🙂

Kur'an će uvijek ostati inspiracija za ljude, pa i u ovoj sferi, samo je do nas koliko ćemo to prepoznati, a ne možemo prepoznati ako ga ne čitamo i ne razmišljamo o njegovim poukama.

 

Vox! Beam me up!  😀

 

Kirk, Spock and crew get there fast in Star Trek

0

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

11 komentara na “Članak 269. (razočarenje- teleportacija)”

   1. halalim ti al brete de sta si nas u taj spam premjestio 😀
    u pravu si, serija je ipak serija, ni ja ne volim filmove koje prave po uzoru na neku seriju
    da smijem skidala bih torente al ne smijem vise tamo ni primirisat 😀

    Prijavi komentar

 1. Tak'a sam i sama. Ja i danas nadam da ce za mog života tu teleportaciju riješiti.

  U knjizi Kuran kao nadnaravno čudo piše da su se ta teleportacija fotona prvi put desila na Univerzitetu u Innsbrucku 🙂

  Prijavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *