Članak 273. (birokracija i administracija)

Jedva uđoh na VOX, opet nešto rade bezbeli.

 

Nego, ova nam blogerka nešto napisa okolo tih peripetija kad je u pitanju naša administracija i birokracija, pa mi naumpade ovo.

Svi odoše, ispisuju se od BiH , pa sam ne tako davno odlučio i ja da malo odem. Nije mi toliko potrebno, nisam ni na ulici niti gladan.

Naprotiv, imam skoro 20g radnog staža a u ovoj firmi u kojoj sada radim skoro 13 g. , pa mi i nije svejedno baš da se odlučim na taj korak, da idem vanka raditi.

Ali sam odlučio i s bismilletom i tevekkulom ću i otići uskoro inšaallah.

”Kada se na nešto odlučišosloni se na Allaha! Zaista Allah voli one koji se oslanjaju na Njega” (Prijevod značenja; Ali ‘Imran, 159)

 

Helem, tako sam ti ja u firmu svoju otiš'o na vakat da ih upoznam sa svojim namjerama i da vidim, da li može da mi dadnu neplaćeno odsustvo na jedan malo duži period od možda jedne godine ili barem na 6 mjeseci ili u krajnjem slučaju 3 mjeseca.

 

Ja znam da se to može i znam kako se može, i da to samo ovisi o njihovoj ( menadžmenta) dobroj volji.
Njih ništa to ne košta, jer ako se na duže od 30 (mešćini) dana uzima neplaćeno, onda oni nemju nikakvih obaveza prema radniku.

Dakle, zakon nije ograničio koliko to neplaćeno odsustvo može trajati ( znam za slučaj gdje su 2 god. vodili randicu u tom statusu u drugoj firmi).

Zakon je definisao da u tom slučaju, prava i obaveze iz ugovora o radu MIRUJU. Dakle niti poslodavac ima kave obaveze prema radniku, u smislu da mu uplaćuje staž ili soc., porez, o plati i da ne govorimo. Dakle kao da i nije radnik uposlenik uopšte, ali se po isteku roka koji je definisan u rješenju, radnik vraća na posao i ugovor o radu nastavlja da proizvodi prave posljedice po ugovorene strane. dakle, radnik nastavlja gdje je i stao.

 

Eh, ja kad sam to objansio našima u kadrovskoj i direktoru, oni se svi uzbihuzurili. Prvo kao , ma ne može to tako, pa jedva ih ubijedio da može, pa onda kako će to oni, pa moraju ovo, pa moraju ono, pa vako pa nako…a vidiš im onaj strah od nepoznatog, strah od posla i rada.

Pa je onda bolje reći , ne možemo ti dati toliko neplaćeno, nego eto, daj ti otkaz a ako se vratiš, pošto si stari i dokazani radnik, neće biti problema da se vratiš.

 

Ja sam odlučio svakako riziknut i da idem.

 

Ali fazon je dakle u tim ljudima koji vode adminiSRaciju i birokraciju koji bi trebali biti spremni da se uhvate u koštac sa svim problemima i stvarima a  ne da iz straha petljaju i pokušavaju skriti i neznanje i taj strah od posla. Dakle, …hmmm slabosposobni ili manjesposobni ljudi rade na mjestima, općenito administracije, ali što je još čudnije, kod mene se radi o privatnoj firmi u vlasništvu stranca, dakle niti on ne gleda da na pravom mjestu radi pravi čovjek, efikasniji i sposobniji..tako da ne čudi što nam i u državnim institucijama rade takvi pa i gori….

 

bil hajr

0

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

5 komentara na “Članak 273. (birokracija i administracija)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *