Članak 405. (logično)

Jednom sam bio slušao bivšeg reisa i veli čovjek, a slažem se sa njim u potpunosti, da muslimanima treba kao obavezan predmet u školama (medresama i dr. islamskim) uvesti LOGIKU.

Jer kad slušaš i čitaš neke muslimane, tačno me nekad stid bude kada vidim šta sve ne pišu a što je daleko od zdravog zaključivanja.

Imam bolan jarrana, fakultetski obrazovan, vjernik, i sad se natakeo na ove budalaštine sa ovim teorijama zavjere, i čovjek ti sad vjeruje da je Zemlja ravna ploča i da ima dokaza za to i šta i ja znam!!!!

Pa bolan nebio !

Tačno me tuga i bjes obuzmu.

 

Al’ da nastavim o logici.

Ima insana vele sljedeće : U islamu nema logike!

toinggggggggggggg!!!!!

 

Sad vele , ne misli se na to da je Islam nelogičan, nego da se u islamu ne koristi logika kao disiciplina pri zaključivanju, dokazivanju, donošenju stavova itd.

Mogu se samo složiti da postoje izuzeci , gdje se neke stvari ne mogu dokučiti logikom,ali…

Ovi kao, najčešći primjer za to navode sljedeće: Da ima logike u islamu, onda bi se mesh po nogama uzimao odozdo a ne odozgo po stopalu!

 

Eh, ovo je jedan čisti primjer kako se ne koristi logika, nego se zloupotrebljava logika protiv same sebe, odnosno, bolje rečeno, primjer kako se ne razmišlja logično a korsti se kao da je to argument logike.

U najboljem slučaju po njih, ovo može biti samo primjer jedne plitke i površinske logike.

Jer, logičnim razmišljanjem se upravo može doći do zaključka da se mesh uzima odozgor a ne odozdol (neam pojma kako se ovo pravilno piše go/r i do/l)

 

Evo dva tri primjera:

  1. Ako uzmemo da je cilj da se tijelo očisti za namaz, onda , ukoliko potaremo stopalo odozdo, logično je da će se na mokru nogu poljepiti još više prljavštine” koja će se unijeti onda u prostor za klanjanje, tako da je logično da se ne potire mokrina odozdo da se to ne desi, nego odozgo.
  2.  Ako razmislimo, vidimo da su svi dijelovi tijela koji se čiste prilikom abdesta oni koji su otvoreni, da tako kažemo, a ne oni koji su u kontaktu sa zemljom, onda je logično da se i onaj dio stopala koji je otvoren potire.
  3.  Ako je u islamu zemlja čista ( tejemmum se uzima potiranjem o zemlju) , onda je logično da se donji dio stopala koji je u kontaktu sa zemljom a time i sa onim što je čisto, čist sam po sebi i nije ga potrebno posebno čistiti, pa je logično da se čisti onaj dio stopala koji nije u kontaktu sa čistom zemljom nego oanj koji je izložen prljanju.

 

Znači, ja baš vidim da je logično d ase mesh uzima odozgor a ne odozdo, tako da ima logike u islamu što se tiče ovog pitanja ..ha ja 😛

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

6 komentara na “Članak 405. (logično)”

  1. pa lahko ti je to. uzmes jarana lijepo na izlet pa na planinarenje. idete, idete…i na kakvom vrhu nek se obrne na sve strane oko sebe. nek brate vidi krug 😀

    taj primjer sa meshom je toliko star i navodio se kao neki dokaz protiv logike prije dvadesetak godina….pa zar su jos na tome? i nadju cak i sljedbenike hahahaha
    dzaba nekome fakultet kad nema mozga.

  2. pise se bez r i l 😀
    jarane, neko ko danas vjeruje da je zemlja ploca ima puno veci problem od nedostatka logike…aaaa tobe jarabbi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *