Članak 406. (Albert Ajnštajn)

Jedan od najvećih umova čovječanstva svakako.

Njegove teze i danas oduševljavaju naučnike koji ne mogu da shvate kako je on mogao da dođe do nekih stvari samo razmišljanjem…najnoviji primjer je ovo otkriće gravitacionih talasa a koje je Ajnštajn još u svoj vakat pretpostavio.

Helem, njemu se pripisuje sljedeća izjava također (iskreno, neprovjereno) , a imao je i jako dubokih filozofskih misli :

 

“Tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite dužine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju.
Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo tačno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla.”

Dakle, suština je, da tama ne postoji po sebi nego je ona pojava koja se javlja samo onda gdje nema svjetla, gdje svjetlo izostane, ode.

(da se neko ne zbuni,tama i mrak, nisu identične pojave tamnoj materiji)

 

Svi smo ovo čuli i čitali sigurno mnogo puta, i divili se ovakvoj mudrosti i pronicljivosti, što i jeste.

Međutim, mene brine sljedeće:

Zašto niko od muslimana nije do ove mudrosti došao i izrekao je a na osnovu Kur'anskih ajeta!

Zašto tako malo razmišljamo o ajetima, i umjesto da promičemo Kur'an kao istinu, mi promičemo druge ideologije.

A ovo, u vezi tame i svjetla se doslovno nalazi u ajetima!

 

” I noć im je dokaz: Mi uklanjamo dnevnu svjetlost i oni ostaju u mraku.” (Jasin, 37)

Jer Kur'an je neiscrpan izvor istine i mudrosti:

Reci: “Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim.” (Kehf, 109)

 

Ako gornju mudrost i nije izrekao Ajnštajn, ovu iz videa u kom govori Karl Jaspers , jeste sigurno…

 

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

5 komentara na “Članak 406. (Albert Ajnštajn)”

  1. ja, subhanAllah i ja se pocesto tako nesto zapitam….ili, kad naidjem na neki ajet, pa si kazem: sto nisam doktorica da sad radim istrazivanje na ovu temu…ili fizicarKA…

  2. Mozda je neko pisao na temu svjetla i tame od muslimana a da ne znamo. Mi obicni Povrsno znamo islam. Mada mislimo znamo sve
    Samo znaju uceni vise od nas
    I halalim ti one komentare. Razumijela sam ja sta si htio reci ali brate ulema je protumacila pnaj hadis nemamo sta misliti ovako onako. Selam alejkum

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *