Članak 421. (pravnici – apel)

Ako kakav pravnik, sa iskustvom i znanjem u specifičnoj oblasti navrne kojim slučajem ovdje, zamolio bih ga za pomoć.

A radi se dakleM o sljedećem.

Potrebna mi je pravna osnova u nekoj od međunarodnih konvencija ili deklaracija o ljudskim pravima u vezi prava na neograničeno i nesmetano korištenje sanitarnog čvora ilitiga WC-a (Weselog Centra) tj. hale , ćenife, kao i pravo na pitku vodu – neograničeno.

Najbolje bi bilo da se ove stvari nevode, ako ima jel’, u nekoj vrsti kataloga ljudskih prava, a može i u tumačenju nekih članova konvencija od strane nekog od Sudova, bilo domaćih, ili stranjskih, taksativno da su navedeni, a u vezi neke presude.

Također da je BiH potpisnica tih međunarodnih dokumenata.

 

Ja, najviše što sam mogao pronaći je u Evropskim zatvorskim pravilima u kojima se kaže ovako :
19.3. Zatvorenici će imati neograničen pristup higijenski ispravnom sanitarnom čvoru koji omogućuje privatnost.
22.5. U svako doba zatvorenici će imati pristup čistoj vodi za piće.

 

Dakle da ima nešto slično ovome, samo da nije specifično za zatvore nego općenito pravo.

Znam da se sad može tumačiti i ovo , analogijom i to…al’ meni treba jasno i glasno jer se ne možeš ti naduravat i objasnit ahmacima..posebno ne ahmacima nepravnicima, a koliko sam vidio niti nekim pravnicima ahmacima.

 

Ovo mi treba da bih aBda mogao nešto poduzeti i učiniti kod nas na poslu, jer je kod nas ovo pravo ograničeno tj. uslovljeno posjedovanjem dozvole za odlazak u wc od strane nadređene persone …pa ako nemaš dozvole prijete ti sankcije.

Ovo je van svake pameti i postojalo je samo u četničkim logorima, a kao što vidimo i u zatvorima se osuđenicima i najokorjelijim zločincima to pravo ne može ograničiti pa zato u svakoj ćeliji i ima wc šolja i česma da se taj može u svako doba kada želi i osjeti potrebu koristiti istim.

Cilj nam je da se u firmi uspijemo izboriti , u vezi ovoga, bar na nivo prava koja imaju zatvorenici 😀 ..

pa et’, ako ko zna đe se može naći to, bio bih mu zahvalan i častim ga…nečim..burek, sladoled, pura, sutlija, šta god hoće..

hvala unaprijed, s ljubavlju i posvećenošću malog djeteta, vaš alkemichar :*

wc jail

2

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

2 komentara na “Članak 421. (pravnici – apel)”

    1. možeš al bolje ti je da ti zub zdrav izvadi nego što se poslije moraš sa njima naduravat i dokazivat šta si radio u wc-u , pa onda ovisi o njihovom raspoloženju kao i od toga koliko ćeš ući u sukob sa njima radi toga, šta će te strefit , jel ništa, jel usmena opomena, pa može i suspenzija ako se dobro zakačiš….ja sam predlagao kao prelazno rješenje da nam nabave pelene za odrasle, tako da sve možemo na radnom mjestu raditi, i onda je i vuk sit i ovce na broju 😀
      sama pomisao da moraš imati dozvolu da odeš u wc je tako ponižavajuća, ali to smo mi – balijandure

      Prijavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *