Članak 475. (bol i monotonija)

Brine me nešto što sam saznao…
Eksperimentom su utvrdili da insan radije podnosi bol nego dosadu, monotoniju, stanje bez stimulacije iz vana, izvan sebe…
Stavljen u situaciju da bira da vrijeme provodi u dosadi, čovjek se dobrovoljno predaje nečemu što mu nanosi bol..u eksperimentu je to fizička bol, ali kao što znamo, bol može biti i duševna, emocionalna..
Jednostavno, stanje monotonije ubija čovjeka više nego što ga ubija trpljenje boli.. do te mjere da insan pođe da ludi, da halucinira, da izgubi pojam sa vremenom i stvarnošću..
Da li se osobe koje se nađu u životu u situaciju koja nije dovoljno stimulatvna za njih, gdje su okruženi jednoličjem, osobama koje ih ne potiču na razvoj i rast kao induvidue, kao čovjeka u punini, dobrovoljno ili podsvjesno odlučuju da se izlože i žive u nekoj vrsti bola i patnje…?
Takvi su onda klasični mazohisti, jer je očito da ih ta bol čini na neki način i sretnim, jer ih čini da osjete život, makar i na bolan način.
Koliko se okružujemo i prihvatamo u živote ljude koji nas inspirišu i daju poticaja na življenje i razvoj naše ličnosti?
Koliko ima takvih ljudi, čiji unutrašnji potencijal bude ugušen, a oni sami polahko ubijani, zbog toga jer se, nekada i sami, stave u okruženje i situacije, u život, koji je za njih sve osim stanje koje ih dovoljno stimuliše da bi izbacili i pokazali sav svoj potencijal….?
Koliko mi sami nekada gušimo i ne potičemo druge na njihov razvoj i napredak i umjesto da ih zalijemo kao cvijet koji će dati miris, nektar i bar uljepšati vizuelno ovaj svijet, mi ih zgazimo, nekada dok još nisu ni pupove izbacili, ili pokosimo kad trebaju da pokažu svoju puninu.
Nema potrebe da sada navodim sve ajete koji potiču na činjenja, razmišljanja, na putovanja koja će donijeti nove spoznaje…ili primjere iz sire kada poslanik a.s. potiče na činjenje, razmišljanje, iskazivanje emocija, ispoljavanje potencijala u umjetnosti ili nekim vještinama…
Da li je i to jedan od razloga što se neki okreću autodestruktivnim idejama i nasilnim oblicima ispoljavanja islamske forme?
Vjerujem da jeste…

1

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *