Članak 516. (ma)

Nešto sam skonto i to mi je u najmanju ruku baš ono kul, što kažu…

‘Vako…sihir i kako je nastao, oklen je…

Ima ajet u Kur'anu koji govori o tome, o počecima sihira, Babilonu, Harutu i Marutu…

Kod nas je u najpoznatijem, Korkutovom, prevodu prevedeno da su Harut i Marut bili meleci, koji su dakle poslanu u Babilon i koji su ljude poučavali NEČEMU što je objavljeno im a vezano je za sihir, ali i upozoravali da je to samo iskušenje koje će onoga koji to čini odvesti u kufr, nevjerstvo, jer je sihir veliko zlo.

Međuti, kada sam učio vjeru kod vehabija, oni su to odlučno odbacili, govoreći da je to nemoguće, i pozivajući se na druge tefsire, koji su istom logikom rekli, da je to nemoguće, jer kako će, subhanallah, meleci biti ti koji će ljude poučavati tako nekom zlu, tako da pošto je to nemoguće, onda Harut i Marut nisu meleci, nego su dva kralja, jer po drugom kiraetu, riječ Melekejni se čita drugačije Maalikajni, pa onda znači dva kralja a ne dva meleka.

A najveći im je dokaz to da riječi MA (مَا) u ovom ajetu na tom mjestu ne znači ONO ŠTO , nego je NEGACIJA, pa onda ajet ima značenje “a nije objavljeno dvojici meleka…”

Tako da po njima to je sve dokaz i Kur'anski i logički, da nisu meleci.

Meni je to bilo nekako uvijek sumnjivo, jer šta ima veze što su meleci, Meleci su bezgrešna bića PREMA Allahu, i uvijek izvršavaju NJegove naredbe, nisu mu nikada nepokorni tako da ako im je On naredio da ljude pouće tome, onda su oni tu čisti, posebno, jer se jasno kae u ajetu da su oni upozoravali ljude da ipak to ne čine , kao što sam i rekao. A i što bi se miješali kiraeti, i što bi se onda učilo meleci ako nisu meleci, po našem kiraetu?! A što se tiče riječi MA , to mi je najtanji dokaz bio, iako primamljiv nekome ko hoće da bude ono kao drugačiji i pametniji od drugih, jer onda mi ajet gubi logiku, sve ono što se prije i kasnije kaže…jedostavno mi se ne uklapa nikkako…

Helem….nedavno sam učio i konto o tom ajetu i skontam nešto što je meni neki kao dokaz da su ipak to meleci a ne kraljevi.

Odlučim ti da prebrojim nešto, što ću vam sada reći , i uvjerim se da je, ako se ajet tumači da su to dva meleka, ajet u savršenoj harmoniji, da posjeduje tu svoju unutrašnju strukturu koja je pokazatelj savršenstva Allahove riječi, a da bi bilo kakvo drugačije tumačenje unijelo disbalans u tu strukturu ajeta…

Tako sam ti ja odlučio da prebrojim tu riječ MA u ajetu, i prebrojim ih 9, dakle kao samostalne riječi.

Riječ MA ima više značenja, ugl se koristi kao NEGACIJA, ili u značenju ONO ŠTO, ONO i sl.

I , subhanallah, neću reći KAO, nego je Allah znao da će se ljudi oko ove riječice u ovom ajetu razići, pa kao da je ona i stavljena na ovaj način ovako da ljudima da dokaz šta je ispravno.

Eh, dakle 9 puta imamo tu riječ MA. Ako je prevedmo u značu ONO ŠTO, kada se nalazi ispred riječi DVOJICI MELEKA, dobijemo svaršen sklad. Jer, svaki put riječ MA ima drugo značenje onda, tj. ide naizmjelnično cik-cak jednom ima značenje ONO ŠTO  a drugi puti je NEGACIJA (nije, nisu, neće).

Nema ni jednom da se riječ MA pojaljuje dve puta uzastopno u istom značenju! A ako idu dviej negacije zaredom, drugi put je korištena druga riječ za negaciju LA! Tako da se ta harmonija uvijek zadržava.

Čak što više, 5 puta je MA u značenju ONO ŠTO, a 4 puta kao NEGACIJA, tj. MA u ajetu počinje da se pojavljuje i završava u zanečenju ONO ŠTO, kao da nas se upućuje da je UPRAVO TO ono značenje oko kojega se razilazimo.

Daklem, plavo je u značenju ONO ŠTO, a crveno je NEGACIJA.

وَٱتَّبَعُوا۟ مَا تَتْلُوا۟ ٱلشَّيَٰطِينُ عَلَىٰ مُلْكِ سُلَيْمَٰنَ ۖ وَمَا كَفَرَ سُلَيْمَٰنُ وَلَٰكِنَّ ٱلشَّيَٰطِينَ كَفَرُوا۟ يُعَلِّمُونَ ٱلنَّاسَ ٱلسِّحْرَ وَمَآ أُنزِلَ عَلَى ٱلْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَٰرُوتَ وَمَٰرُوتَ ۚ وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّىٰ يَقُولَآ إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌۭ فَلَا تَكْفُرْ ۖ فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِۦ بَيْنَ ٱلْمَرْءِ وَزَوْجِهِۦ ۚ وَمَا هُم بِضَآرِّينَ بِهِۦ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ ٱللَّهِ ۚ وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنفَعُهُمْ ۚ وَلَقَدْ عَلِمُوا۟ لَمَنِ ٱشْتَرَىٰهُ مَا لَهُۥ فِى ٱلْءَاخِرَةِ مِنْ خَلَٰقٍۢ ۚ وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْا۟ بِهِۦٓ أَنفُسَهُمْ ۚ لَوْ كَانُوا۟ يَعْلَمُونَ

ono..baš kuul 🙂

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *