Proleterski jedan

Kulejb ibnu Šihab r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao:

“Allah voli onoga radnika koji kada radi nastoji da svoj rad učini što boljim i ljepšim.”
(Taberani; – hasen)

 

Mislim da je ovaj hadis jedan od onih, uz tumačenja ajeta i nekih drugih općih stvari u islamu, koji me je odgojio i na temelju kojeg sam u sebi izgradio stav da, bez obzira na neke stvari koje se dešavaju oko mene a vezane su za mene lično ili općenito za odnose u i na radu, ipak dam sve od sebe da posao koji radim i koji mi se povjeri poukšam maksimalno kvalitetno uraditi i ispuniti sve ono što se od mene očekuje po ugovoru sa poslodavcom.

 

Bez obzira i na to što smatram da sam malo plačen za taj (neki ) posao;

 

bez obzira i što se moji – naši nadređeni ne ponašaju prema nama radnicima onako kako bi trebali i morali da se ponašaju, pri čemu najviše mislim na bezobzirno iskorištavanja a zarad dobijanja nešto veće zarade u vidu stimulacije ( u koverti mimo zvanične plate) za dobro obavljen posao a u  kojoj samo oni participiraju i konzumiraju dok nas koji smo učestvovali itekako u tome “nagrađuju” odbicima zbog npr. odlaska u wc bez dozvole dotične “gospode” ( o čemu ću se posebno  istrest), a sve to postižu kroz dominantno dva instrumenta: mobing i buling, –  a vrlo malo kroz stručno i kvalitetno upravljanje procesom proizvodnje i rada – da ne govorim o primjeni savremenih naučnih metoda iz oblasti rada a pretežno iz oblasti psihologije i menadžmenta ljudskih resursa;

 

bez obzira i na neke radne kolege koji svjesno  nesavjesno obavljaju svoje radne zadatke – fušere , kako se kolokvijalno kaže 🙂 , pa onda neko drugi mora da za njih ili zbog njih obavi njihov dio posla;

 

bez obzira i što ti nekad dođe sve do guše i najrađe bi sve poslao u MP3, opalio nekoga šakom i onda pobjedonosno išetao iz firme , ne mareći za posljedice….

 

Sve to treba vjernik , ukoliko nije u mogućnosti objektivno promijeni stanje na bolje, da istrpi i potčini se Allahu dž.š. i Njegovom poslaniku a.s. i svoj posao obavi što bolje, ljepše i kvalitetnije, u ime Njega, očekujući nagradu i zbog halal opskrbe zbog koje trpi te neke nepravde i zulum…….

 

A najljepša nagrada je kod Allaha dž.š..

 

” I ako budete izdržali i Allaha se bojali pa tako trebaju postupiti oni koji su jakom voljom obdareni.” Ali-Imran 186

 

homer-simpson-25-quotes-career-success

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *