In vitro

Imam jednog ahbaba, bliskog, koji je iskušan sa time što on i žena mu, nemaju djece a već su podugo u braku. Nije, mislim, on jedini koga znam, ima njih još i to je baš nekako primjetno da ima dosta brače i sestara koji su iskušani sa tim.

Pokušavali su oni svašta i hodali po doktorima, narodne lijekove ( halal) probavali i svašta nešta ali bez uspjeha nažalost. Mi koji smo bliskiji sa njima smo uglavnom bili upoznati sa svim tim kroz što prolaze.

 

U zadnje vrijeme, možda jedno 2-3 g. Se sve pomalo ušutilo oko toga, i koliko znam, više ne hodaju i ne pokušavaju ništa, osim na konvencionalni način 😀 , uz dove naravno.

 

I ja ti neku noć, prije sabaha, usnijem jedan praaavo lijep san. K'o sanjam ti ja , ja ti sa tim ahbabom i on ti meni veli « E, porodila mi se ******* (žena mu) , i ja kao sretan i iznenađen « Kad bolan, pa nisam ni znao da je trudna , a on veli, ma nismo htjeli da iko zna ..i reče mi još i ime al’ sam to zaboravio….ono, otišlo k'o u snu.

Utom se ja i probudim, osjećam neku sreću i dragost, nisam ustajao, nego ‘nako prevrčući se u krevetu proučim dovu i zamolim Allaha dž.š. da se taj san obistini.

 

Bilo mi drago zbog tog sna i odlučim da ispričam tom ahbabu to, a sve po hadisu Poslanika a.s. da lijepe snove treba ispričati, a opet , ko je najpreči da mu ispričam nego on, koga se to i tiče.

 

Prije nego ću ga vidjeti, ja ti jednoj XX osobi isto tako ispričam taj san i velim da ću i njemu to ishaberit, a ta ti XX osoba meni kao :O , pa đeš mu to, nemoj, ovo-ono, kao et’ što nemaju djece pa da mu ja to još pričam, kao biće mu neugodno, naljutiće se i tak to. Meni brte mili krivo na tu XX osobu što mi to tako jerbo hem to što zahtjeva od mene je suprotno islamu, jer kao što rekoh , Poslanik a.s. veli da se priča to (Buharija bilježi), a sa druge strane mi krivo i što nema povjerenja u moj rezon i odluku, jer svakako lijep san vjernika je potpora i radosna i lijepa vijest i može samo biti stimulans drugom vjerniku, a poznajući tog brata i to kakvi smo ahbabi, znao sam da mu to neće smetati već da će on to ispravno shvatiti. Inače , ne moramo biti svi tumači snova, ali trebao bi svaki vjernik, posebno neko ko ima ‘staža’ u islamu 10, 15, 20 g. , da poznaje osnovne stvari u vezi snova i adabe u vezi njih, kao što bi i iz raznih ostalih životnih tema trebao znati osnovne stvari!

 

Helem, ja ti , čim sam ufatio priliku na samo sa tim ahbabom, njemu taj san ispričam.

 

On se onako smije, i velii mi, otprilike ovako:

 

« Subhanallah, vidiš sad ovo, ja i žena smo čvrsto , al baš čvrsto odlučili da nakon ovoga (imali su nekih drugih životnih obaveza koje su eto uspješno završili) pokušamo još sa vantjelesnom oplodnjom. Več smo imali neke pregovore i kontakte sa klinikom ( nekom , nisam upamtio ime) i još samo da sakupimo nešto para i idemo u to inšaallah. Nismo htjeli nikome o tome govoriti, al’ eto vidiš kako Allah to da, da preko sna izađe na neki način»

 

Meni a i njemu baš drago što je to sve tako ispalo, i san koji sam usnio mu dade još više poticaja i odlučnosti da pokušaju još to . Vidim da mu je bar sa psihološke strane i to pomoglo na neki način, a svakako da im je u ovome potrebna sva pozitivna energija i misli, dove i svaka vrsta potpore kako bi prošli kroz ovo sve, inšaallah sa pozitivnim ishodom.

 

Znači, lijepe snove pričajte ( i sanjajte 🙂 ) , a ružne ne govorite nikome!

Dovite za druge, jer dova za brata se prima. U tim dovama se sjetite i onih koji su u ovakvom iskušenju,  da im Allah podari od Sebe, zdravog i čestitog potomka.

 

Iiii, vjerujte u one ljude u koje trebate vjerovati, ne sumnjajte u njih i budite im podrška u njihovim odlukama. 😉

 

ps….za zabrinute još da im kažem, ako se pitaju :O ‘pa što ovo reče ako oni to ne žele da kažu ikome ‘ , da sam razgovarao i dobio izun od toga brata da pišem o ovome, bez spominjanja imena naravno 😛 😉

2

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *