Članak 120. (silsila)

Samo promišljam ‘nako malo …o sljedećem.

 

Naime, poznato je ( možda nekom i nije) da je IZ BiH , jedina vjerska zajednica, muslimanska, koja ima i posjeduje legitimitet i LEGALITET, kontinuitet, preko lanca dakle , seneda, silsile , do samog Poslanika a.s.

Kako to,ako se neko pita –  pa fino brte! Saću objasnit’.

 

Kada je Turska predavala Bosnu Austo-ugarskoj, nakon Berlinskog kongresa, oko godinu dana su trajali pregovori i dogovori izmeđ halife-sultana i šejhul-islama , kao vrhovne političke i vjerske vlasti islamskog hilafeta, sa jedne strane , i predstavnika Austrije sa druge strane, oko statusa muslimana u Bosni.

Dogovoreno je  da se , dakle, osnuje posebno, sui generis, tijelo, koje će imati obavezu i pravo , da se brine za muslimane i islam i koje će biti veza muslimana Bosne sa hilafetom, sa Istanbulom. To tijelo je bila institucija Reisul-uleme i ulema medžlisa. To tijelo je dakle, legalno i legitimno tijelo, odobreno i osnovano od strane samog halife!

 

Što je ovo sve bitno, čuće se na kraju.

 

Turska je naslijedila hilafet, tj. preuzela od svojih prethodnika, abasija, ovi od emevija, ovi od hulefai-rašiduna, a ovi od Poslanika a.s. I svi oni su pravni nasljednici svojih prethodnika. Dakle radi se o legalnim vlastima muslimana kroz povijest koji su vladali kroz oblik hilafetske vlasti.

 

Tako daaa, IZ pojeduje taj pravni kontinuitet i legalitet. Nije sama sebe imenovala, niti ju je osnovao neki nelegalni i nelegitimni predstavnik.

 

Eh, zašto ovo pišem sve? Pišem radi jednog hadisa koji glasi ovako :

 

Ibnu Amr r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao:
“Ljudima neće davati savjete  i pouke (vaziti) niko drugi osim vladara,onoga koga je vladar ili zapovjednik opunomoćio, i licemjera.”
(Prema ovome hadisu izlazi da svako lice koje vazi i savjetuje ljude, a nije zapovjednik ili ovlašteno lice, spada u licemjere)
(Ibnu Madže i Ahmed; – hasen)

Ovo u zagradi je komentar valjda autora ove zbirke iz koje sam prepisao hadis.

 

Dakle sad po ovom hadisu, a koji je i jedan od razloga zašto ne može svako držati hutbu petkom, jedini legalitet za držanje dersova, hutbi i javnih obraćanja narodu u ime islama, imaju, po silsili i zakonu (hadisu) oni koje imenuje i ovlasti IZ BiH. IZ ima punomoć od halife, a on nadalje, kako sam naveo.

 

Ovo naravno ne znači da svi mi ne možemo biti daije na nekom mikro planu, u svakodnevnom životu, ali javno obraćanje i okupljanje masa, vazovanje (važenje il kako već) o islamu, fikhu, akidi itd…to jok!

A i nisu bzze učenjaci izdavali i danas izdaju idžazetname i murasele učenicima, a ovi su opet imali dozvolu vladara itd.

 

Po ovome također, bolje je i rahatniji si, ako npr. slijediš zvaničnu fetvu o nekom pitanju IZ-e, jer ako su oni pogriješili ti nemaš grijeha ( nemaju ni oni aBda) , ali ako slijediš nekog nelegitimnog, onda si možda na tankom ledu. Niko te nije tjerao da tog i tog slušaš, nit je on imao legalitet da ti vazi, a nisi ni ti da ga slušaš, pored zvaničnih vaiza, hatiba i uleme.

 

Samo još da spomenem za ovaj hadis, kada sam ga postavio na fb-ku…nama su mi se počeli javljati PRAVOVJERNI, kao, od kud ti ovaj hadis, ti si vaki-naki, to je kontra ehlussunneta i bla bla, a nisam ništa pisao drugo osim sami hadis i komentar autora zbirke…takvo je inače naše stanje….slijedimo strasti i u islamu, pa kad nađemo nešto što nam nije po volji, onda se svim silama upiremo da dokažemo da to nije ispravno, a ako se pokalapa sa našim nefsom i unaprijed stečenim stavom, onda odbacujemo bez obzira na dokaz. (ovo važi i za mene)

 

Pokori se bolan islamu a ne pokoravaj islam sebi!

 

DakleM, sve ovo su samo neka promišljanja…'nako.

et’ to samo….hvala 🙂

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

3 komentara na “Članak 120. (silsila)”

  1. ma kod mene ti ni ja ne znam ni koje mi je pasus, ni gdje je kraj rečenice ni đe je početak čega i to, al kontam…pametni ste vi, skontaćete 😀 …..fala, evo skromno gledam u pod

  2. ama svi nesto slijede…svi imaju svoj kontinuitet…. neki odu tamo u Arabiju ili u Tursku i preuzmu od njihovog kontinuiteta…neki u Iran pa od njihovog…. Ne moze ba lupetat ko sta hoce makar imao sto kontinuiteta. Bitno je da se zajednica muslimana slozi u stvarima…a nije bitno od cijeg su kontinuiteta uzeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *