Članak 147. (robovi i tlačitelji)

Jučer na poslu, sam prisustvovao jednom zaista nevjerovatnom događaju u današnjem vremenu , u XXI vijeku, a koji pokazuje koliko smo mi još uvijek, u svojim glavama prvenstveno, i to bilo da smo na mjestu silnika ili onoga kome se nasilje čini, u vremenu robova i robovlasništva.

 

Naime, šef u mojoj firmi veli ovim riječima :” Sutra ko dođe na posao, radit će i neće mu se platiti! Ja mu evo sada kažem da mu se neće platiti ko sutra bude radio!” .

 

Povod za to su navodne greške u poslu koje se trebaju popraviti, a koje su opet rezultat , prije svega objektivnih faktora. Radnici se doslovno prisile i natjeraju da zarad kvantiteta, MORAJU učiniti pogreške, jer je nemoguće ispuniti zahtjeve za kvalitetom pri neobjektivno nametnutoj brzini kojom se radi.

 

Probem je kako u tom izrabljivačkom, fašistoidnom mentalitetu prodanih duša “za šaku dolara” koji se ponašaju faraonski i misle da su gospodari ljudskih ŽIVOTA a ne rukovodioci POSLA , koji su sado-mazo karaktera po definiciji (taslače druge i uživaju da ih se taslači), tako je problem i u narodu, raju, koji pristaje ćutke na ulogu žrtve, koji šuti i ne buni se i ne bori za svoja prava sve do momenta kada to trpljenje prelije čašu a onda dolazi i do veoma neželjenih posljedica po sve, prije svega fizičkih obračuna.

 

Da se redovno kako inspekcije tako i sudovi BOMBARDUJU tužbama, prijavama, kako protiv firmi tako i pojedinaca, ne bi se došlo do ovakve situacije, a koje u konačnici predstavlja nastavak agresije ( sa aspekta nas bošnjaka) preko domačih poltrona i izdajica, kojom se nastavlja izrabljivanje i mentalno porobljavanje bošnjaka kroz ekonomski elemenat. Poznato je da su po logorima najgori mučitelji bili oni iz vlastitog naroda koji su zarad dokazivanja činili najgnusnija nedjela, a tako zarad sitnih vlastitih interesa se ponašaju i pristaju na tu “igru” i ovi moberi koji su četničke kame i druga oruđe i oružja zlostavljanja, zamijenili psihičkim zlostavjanjem radnika. Po mnogom stručnjacima, ovo zlostavljanje je gore i od seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu. Svakodnevno se ljudi ponižavaju, vrijeđaju, trpe urlanja, dreku, psovanja, nerealna opterećavanja i neuobičajeno kontrolisanje, ne daje im se pravo da iznesu mišljenje i izbjegava se kontakt, prijeti se otkazima , nezakonski se radnicima odbija novac , ne dozvoljava se vršenje nužde bez DOZVOLE itd.itd. brojni su primjeri psihičkog zlostavljanja koji trpe radnici.

 

A što je najsmješnije u svemu tome, takvo ponašanje je zapravo kontraproduktivno i nanosi preduzećima OGROMNU ekonomsku štetu. Ja sam lično izračunao i mogu to i dokazati i pokazati, da su samo ova dva šefa i posljenjih 3-4 godine koliko su na tom položaju, koštali firmu preko 1.5 MILIONA KM ( ovo je minimalna računica, realni podaci su mnogo veći) samo zbog takvog ponašanja i odnosa. Nadam se da ću dobiti priliku da te informacije sa dokazima i prezentujem na pravom mjestu u pravo vrijeme inšaallah.

 

Ovakva situacija je sigurno još u mnogim firmama i mislim da će tako i ostati sve dok se ne podigne svijest radnika da se bore za svoja prava, dok ne krenu svakodnevne, masovne prijave i tužbe, dok se posodavac ne “OPALI” po džepu (dok ih nisu radnici počeli opaljivati raznoraznim predmetima a što je realan slijed događaja)

 

Ako se ništa i ne desi, ostaje pravda aposlutno Pravdenog, a onda će tek silnici dobiti što su i zaslužili, tek će onda dobiti svoje “plate” !

bullying i mob

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

4 komentara na “Članak 147. (robovi i tlačitelji)”

  1. U pravu si. Dok se ne suprostaviš nema rješenja. Moje sestra sa još troje kolega nakon 8 godina na poslu tužila svoju firmu. I sad odjednom priča drugačija. Sad znaju nadređeni biti i civilizirani. Traže se načini da im se isplati šteta samo da odustanu od tužbe, vraćaju koeficijente kako trebaju. Dosad je doživljavala mobing, zbog političkog neposluha. Tj. što je apolitična jer ako nisi sa njima, onda si jedan protiv njih. Ili si naš ili njihov. Jedan od radnika u 35 godini doživio srčani infrakt zbog stres i pritiska na poslu. Drugi u 33 ima čir na želudcu, treći živcani pozobao i sve zbog tuđeg bezobrazluka, istih tih koji se predstavljaju veći muslimani u cilju ubiranja političkih poena. Razlog tome je upravo naša politika i naš mentalitet. Proklet sam od sebe, iskompleksiran i bezobrazan je većinom naš čovjek.

    “Čuvaj se robe, čuvat ću te i ja”

    1. znam ba 🙂 , a i ja sam čir fasovo na 12ercu, sve zbog stresa……pas…mater…da izvineš….i to što veliš, i što je žalosno , da se oba ta šefa predstavjaju kao vjernici, i predsjednik sindikata također, a koji je njihov igrač…..ovo sam post'o i na fb- u nadi da će i oni pročitati 😀 , kad je dernek nek i hala gori , što kažu….viš ondaK belaja na poslu hhhh

  2. ma nek prate ko ih šljivi, ne govorim javno i glasno, al pravo da ti kažem, volio bi da se zatalasa malo, makar bio i donji na kraju, nek se nešto dešava…star trek, jedna od omiljenijih serija 🙂 ..čir- nekaga ba, mora nešto bit…ugl hvala na željama i suosjećanju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *