Članak 245. (malo udrobiti članak)

Puno tema, malo vremena…a kad imam vremena onda neke teme zaboravim il ne znam koju bi prije….pa ću malo zadrobit…

 

Jučer me zove direktor na razgovor…i haj da ne idem u detalje…uglavnom….kandidat sam da me postave za šefa magacina….a to je poveći magacin koji objedinjuje nekoliko magacina i kroz koji sedmično prođe 2-3 šlepera robe….i ulaza i izlaza.

Haj fino smo mi oko toga popričali i sve…ne bojim se posla…nikakvog, niti bježim od odgovornosti..ikakve….pristao bi na sve i svašta…nek se samo talasa….makar se i zagrco vode i počeo tušit…jednom se mre 😀 (il je mrije? O.o )

I sve bi bilo ok…al sam ond ana kraju spomenuo nešto, a što će me vjerovatno koštati tog “unapređenja” ( ovo je pod navodnike, jer ikao je tu veća finansijska satisfakcija kao i neki lafo ‘položaj’ , ipak je tu i veći stres, odgovornost, više vremena zahtjeva i brige itd. tako d aje upitno koliko je to zaista napredovanje….al haj…to je tema za sebe.

Dakel rekoh ja njemu na kraju da ja očekujem , možda i vrlo uskoro, da idem u inostranstvo raditi, da sam konkurisao još lani i tak to.

Haman svi, od raje mi, sa kojima sam pričao, mi vele kao ” hjooooo, nisi to treb'o spominjat uopšte”

Ok, nisam, al u paprikama….da sam , po mom mišljenju, neki papak, ne bi ni spomenuo vjerovatno, nego bi po Ničeovom principu, prešutio i učinio sve napore da dobijem po svaku cijenu to mjesto. Al to je meni neljudski , kontaš….nisam takav da druge zavaljivam radi lične promiđbe i interesa.

Islam me je odgojio da govorim istinu i da cilj ne opravdava sredsva.

O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu,” (Al-Ahzab:70)

Neko će reći , pa nije te pitao za to, mogao si prećutati.

AL zar mi treba da dobijem to mjesto, pa npr. za heftu mi jave da sam dobio posao i da se spremam i da onda ovima to saopćim , pa da mi kažu,” mogao si nam reći za to, pa da te ne postavljamo nego drugog da uzmemo” pa da tako ispanem papak, da gujcom zatvorim vrata, da sutra mi neko upire prstom i kaže da sam ovakav i pnakav!!!???

Meni to ne treba, makar u dunjalučkom smislu i pretrpio neke štete, gubitke i koristi.

Kaže Poslanik a.s.:

Budite uvijek iskreni jer iskrenost vodi ka pravednosti, a pravednost vodi ka džennetu. Kada je jedan čovjek uvijek iskren i teži ka tome bude upisan kod Allaha kao iskren. Nemojte lagati, jer laž vodi ka grijehu, a grijeh vodi ka džehennemu. Onaj ko stalno laže i ko vara (ljude) biva upisan kod Allaha kao lažac.” (Buharija, Muslim, Ebu Davud)

 

toliko, a vićemo narednih dana kakva je odluka i šta će biti, ugl. neam šta izgubiti inšaallah 🙂

 

– drugo je druga tema od neku noć, ustvari jedan tekst, a u vezi Ramazanskih tema, zapravo o hurmama i njenim koristima, pa evo da se okoristimo svi inšaallah :

 

 

Kur'an i sunnet o metodama ublažavanja boli

 

Distrakcija i ublažavanje bolova[1]

 

Allah, dž.š., kaže, u prijevodu značenja: “I kad ona ču za ogovaranja njihova, posla po njih, te im priredi divane, dade svakoj od njih po nož i reče (Jusufu, a.s.): “Izađi pred njih!” A kad ga one ugledaše, zadiviše se ljepoti njegovoj i po rukama svojim se porezaše (zaprepašćene); “Bože, bože!” – uskliknuše – “ovo nije čovjek, ovo je melek plemeniti!” (Yusuf, 31)[2].

Većina učenjaka se slaže da poslanik Jusuf, a.s., nije imao takmaca u otmjenosti i lijepom izgledu do te mjere da grupa žena, koje su bile pozvane od strane aziza (titula data kralju u određenom vremenskom razdoblju) da ga vide[3], zaboravlja da ima noževe u svojim rukama i umjesto da ogule voće, porezale su vlastite ruke, mada to nisu ni osjetile.

Priča možda može biti nevjerojatna i neuvjerljiva za nevjernike, ali znanost, posredstvom znanstvenih metoda i anatomije, ima drugačije mišljenje koje je u potpunosti kompatibilno sa gore navedenim ajetom.

Distrakcija ili odvraćanje pažnje – kako ublažiti bolove  

Promjena opažajne koncentracije izazvana bilo čime što preusmjerava misli danas je činjenica u koju znanost vjeruje.

U tom procesu čovjek, pod uticajem stanovitog distraktora[4], počinje zaboravljati, odnosno biti izoliran od svojih bolova. Dnevni snovi i gledanje TV-a je zgodan primjer, prvo je unutrašnji process, dok je drugo vanjski proces zbog kojeg je koncentracija neke osobe krajnje ometena i u potpunosti biva usredotočena na drugu predstavu (distraktor).

Nema sumnje, kako znanost kaže, da je najučinkovitiji distraktor koji će ovladati tijelom onaj koji odvlači pažnju centara za sluh, vid, okus, miris i osjećaj.[5]

U eksperimentu, kojeg su proveli istraživači u edukacijskoj bolnici, neki ljudi, u toku operacije, bili su izloženi fascinirajućim prizorima, pored propisanih lijekova, i rezultati su bili izvanredni u poređenju sa rezultatima nekih ljudi koji nisu primali taj dodatni, da tako kažemo, lijek za promjenu opažajne koncentracije.

Ova studija, u kojoj liječnici preporučuju uz propisane ili tradicionalne lijekove korištenje dodatnih načina kako bi se smanjili bolovi, objavljena je u časopisu “Chest”. Na internet stranici BBC-ja objavljeno je istraživanje pod nazivom “The return to nature”, u kojem dr. Geel Hopkins kaže: “Mi smo uspjeli ublažiti bolove naših pacijenata izlažući ih nekim lijepim prizorima i muzici. Ovo je pomoglo jako puno u minimiziranju učinaka psihološke i fizičke napetosti.”

Upotrebom funkcionalnih zraka mozga koje prikazuju dostatnost apsorpcije krvi i hrane u nervnim ćelijama, dokazano je da kad je osoba izložena bilo čemu što može uzrokovati distrakciju koncentracije, nivo aktivnosti u nekim područjima mozga je smanjen. Ta mjesta, kao što je hypothalamus, cingulat gyrus, sensory cortex i postcentral gyrus, odgovorna su za primanje osjeta (doživljaja) boli. Aktivnost u nekim predjelima mozga povećava izlučivanje endorfina koji djeluje na receptore za bol kao opijat.

 

Autor: Dr: Noha Abu-Kresha

Prijevod teksta: Muamer Neimarlija

 

Ublažavanje boli: medicinsko otkriće[6]

 

Staviti komadić dobro sažvakane hurme (ili nekog drugog dostupnog slatkog voća) u usta novorođenčeta je duboko ukorijenjeni običaj kod roditelja muslimana. Muslimani to čine slijedeći praksu Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., vjerujući da je poslan, kako Kur'an kaže, kao spas i milost čovječanstvu. Način na koji je ovaj običaj nastao navodi nas na zaključak da u njemu postoji neka osobita vrijednost. Radi se o tome da – u čast vrijednosti i užitku slijeđenja sunneta (prakse Poslanika, s.a.v.s) – stavljanje ‘šećerne tvari’ unutar usta novorođenčeta definitivno smanjuje osjećaj boli i srčani puls. Zanimljiva znanstvenomedicinska studija, objavljena u časopisu ”British Medical Journal” (br. 6993, 10. juni 1995.), dokazala je, izvan svake sumnje, korist od davanja šećera novorođenčetu kako bi se reducirao osjećaj bilo kakve bolne procedure kao što je bockanje pete za uzorak krvi ili prije obrezivanja.

Nora Haouari, Christopher Wood, Gillian Griffiths i Malcolm Levene izvršili su istraživanje pod nazivom “The analgesic (pain killing) effect of sucrose in full term infants: a randomised controlled” na Postnatalnom odjelu Opće bolnice Leeds u Engleskoj. 60-ero zdrave djece gestacijske dobi[7] od 37 do 42 sedmice i postnatalne dobi[8] od 1 do 6 dana, bili su randomizirani[9] za primanje 2ml jednog od četiri rastvora: 12.5%-tne ​​saharoze, 25%-tne saharoze, 50%-tne saharoze i sterilne vode (kontrolna grupa).

Prva grupa od 30-ero djece primila je šećerni sirup prije rutinske analize krvi (bockanje pete, što je obično bolno) koja se obavlja radi otkrivanja žutila. Preostalih 30-ero beba dobilo je samo sterilnu vodu kao kontrolna grupa. Stavljanje 2ml 25% ili 50% rastvora saharoze na jezik prije bockanja pete značajno smanjuje period plača u odnosu na bebe koje su dobile vodu. Također, njihov srčani puls vratio se u normalu puno brže. Jači šećerni rastvor imao je veći učinak, plač se dodatno reducirao sa povećanjem koncentracije saharoze. Iz toga možemo zaključiti da saharoza (šećer) stavljena na jezik može biti upotrijebljena kao korisna i sigurna forma analgezije[10] za novorođenčad.

Blass i Hoffmeyer su, također, pokazali da 12%-tni rastvor interoralne[11] saharoze značajno smanjuje trajanje plača kod novorođenčadi podvrgnutoj bockanju pete ili obrezivanju. Ova studija je prikazana u časopisu ”The Independent” (petak 9. juni 1995.), kao i u članku novina ”British Medical Journal”.

Praksa Poslanika, s.a.v.s., zabilježena je u zbirkama njegovih izreka i pripovijestima o njemu, od kojih su najcjenjenije dvije sahih zbirke, Buharijina i Muslimova. Ebu Burde prenosi od Ebu Musaa, koji je rekao: ”Moja supruga rodila je sina pa sam ga donio Poslaniku, s.a.v.s. Dao mu je ime Ibrahim i učinio mu tahnik[12] jednom hurmom.”[13] Postoje izvještaji o brojnim drugim slučajevima kao što je ovaj.

Hurma sadrži veoma visok postotak šećera (70-80%). Ona ima i fruktozu i glukozu, koje imaju visoku kalorijsku vrijednost. Lahko je i brzo probavljiva, te veoma korisna za mozak. Hurma sadrži 2,2% proteina, vitamina A, vitamina B1, kiselinu B2 vitamina protiv pelagre[14], u njoj ima tragova minerala potrebnih organizmu, kao što su kalij, natrij, kalcij, željezo, mangan, bakar. Utvrđeno je da je kalij, čiji postotak je vrlo visok, veoma učinkovit u stanju krvarenja, kao što su slučajevi porađanja ili obrezivanja.

Može se primijetiti da sunnet, također, preporučuje hurme za prekidanje posta u Ramazanu. Hurme bi trebalo da se pojedu, ako je to moguće, prije akšam namaza – to je medicinski i nutritivno najbolji način i sunnet.

Iznimnu vrijednost hurmi, isto tako, nagovještava poznati i prekrasni odlomak iz Kur'ana: ”Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela!” (Maryam, 25-26) Ovo je nalog od Svemilosnog Stvoritelja, za hazreti Merjem, a.s., u vrijeme rođenja Isaa, a.s., blagoslovljenog Allahovog Poslanika. To je bio recept za lagahan i ugodan porođaj. Kao i u primjeru koji smo ukratko iznijeli, vjerujemo da će daljnja istraživanja donijeti potvrdu za one koji još sumnjaju u pravu vrijednost, istinu i mudrost učenja Kur'ana i sunneta.

”Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?” (Fussilat, 53)

Pošto su autori medicinskih istraživanja spomenuli da namjeravaju eksperimentirati sa novim šećernim ili slatkim supstancama, preporučujemo im da isprobaju hurme za ublažavanje boli kod novorođenčadi.

 

Prijevod teksta: Muamer Neimarlija

 

 

 

[1] Prijevod članka objavljenog pod nazivom ”Alleviating pains and Distraction”. Preuzeto sa www.quran-m.com

[2] Ovaj ajet iz sure Jusuf Mustafa Mlivo je preveo u sljedećoj formi: Pa pošto je čula spletku njihovu, posla po njih i pripremi za njih naslonjač, i dade svakoj od njih pojedinačno nož i reče: “Izađi pred njih!” Pa pošto ga vidješe, zadiviše mu se i posjekoše ruke svoje i rekoše: “Hašelillah! Nije ovo čovjek! Ovo je jedino melek plemeniti.” (op. prev.)

[3] Autor članka je previdio da je ta grupa žena, zapravo, bila pozvana od strane azizove supruge. O tome vidjeti više u tefsiru Ibn Kesira. (op. prev.)

[4] Sve ono što odvraća pažnju i preusmjerava je na drugi objekat. (op. prev.)

[5] Nama se, pak, čini neizostavnim navesti primjer Urve ibn Zubejra, sina poznatog ahaba, koji je namaz upotrijebio kao najefektivnije analgetičko sredstvo. Naime, Urve ibn Zubejra je u Damasku zadesila bolest i amputacija stopala bila je neophodna. Liječnik mu je preporučivao razne opijate (alkohol, narkotike) i ljude koji će ga držati. Sve je odbio i uzvratio riječima: ”Pustite me da klanjam. Kada vidite da sam počeo klanjati i skrušeno stao pred svog Gospodara, kada osjetite da sam van ovog svijeta, samo sačekajte da padnem na sedždu – ja ću tada biti sa mojim Gospodarom, a vi uradite ono što treba!” Tako i bi. Kada Urve pade na sedždu, ljekar priđe i poče sjeći njegovo stopalo i samo je mogao čuti riječi slavljenja: ”Slavljen neka je Allah, Njemu hvala i On je najveći!” Izvor: Halid, A. (2007) Liječenje srca. Novi Pazar: El-Kelimeh. str.152-153. (op. prev.)

[6] Prijevod članka objavljenog pod nazivom ”Relief of Pain: A Medical Discovery”. Preuzeto sa: www.hadielislam.com

[7]Odnosi se na starost ploda. Računa se u tjcdnima i danima od prvog dana zadnje menstruacije.” Izvor: http://www.trudnoca.net/rjecnik-detaljno.php?id=209&pojam=Gestacijska%20dob  (op. prev.)

[8] Vrijeme poslije rođenja (op. prev.)

[9] Postupak odabira slučajnog uzorka; izbor izvršen nasumice (op. prev.)

[10] ”Analgezija je uklanjanje ili odsustvo boli bez gubitka svijesti. Spinalna i lokalna anestezija su primjeri analgezije. Lijekovi koji uklanjaju bol se nazivaju analgetici.”

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Analgezija (op. prev.)

[11] Termin koji znači uzeto na usta i uneseno u organizam. (op. prev.)

[12] ”Tahnik je trljanje desni i nepca novorođenčetu sažvakanom hranom. Najpogodnija hrana za to je datula, a ako nje nema, onda med.” Izvor: Buharijeva zbirka hadisa = Sahihu-l-Buhari / Muhammed b. Ismail El-Buhari; (prijevod Hasan Škapur i grupa prevodilaca). – Sarajevo: Visoki saudijski komitet, 2008., tom 4., str. 67. (op. prev.)

[13] Muslimova zbirka hadisa: izbor /Zekijjudin Abdu-l-Azim el-Munziri ed-Dimiški; (prevodilac Šefik Kurdić) . – Zenica: Kuća mudrosti, 2004, knjiga 2., str. 458. (op. prev.)

[14] ”Pelagra je oboljenje koje se manifestuje neujednačenom pigmentacijom kože. Pelagra se karakteriše sa 4D: dermatitis (upala kože), dijareja (proliv), demencija (senilnost) i dead (smrt).”

Izvor: http://www.stetoskop.info/Pelagra-915-c34-sickness.htm (op. prev.)

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

7 komentara na “Članak 245. (malo udrobiti članak)”

  1. Nisam citala citirane clanke, mislim ne treba mi nikakav naucni rad niti clanak da me uvjeri u nesto u sta sam uvjerena 🙂

    AkoBogda da te Allah obraduje pozitivnim vjestima u ramazanskim danima 🙂 amin

  2. Joj kad sam procitala ovo udrobiti haman mi upalila ta tvoja teorija. Naumpala mi kuruza, sad bih drecala. Ovdje one kakve ja hocu ni za lika, a haman ni u Bosni. A koliko nafali te datule mogao bi se okrenuti marketingu Sto se tice posla neka si rekao tak. Kakvi su naši šefovi iz iskustva to ti može samo jos podići cijenu Možda je suvišna info za vas, al ja sam evo kaj krepana. Težak je zivot nas baustelaca. Maksuz selam skoro pa iz Njemačke za sve voxxovce, strinu,tetku, mamu, snahu sto leži vise mene i bom na kraju za sve one sto me znaju i ne znaju.

    1. najbolje bi ti bilo rješenje da naučiš sama napravit kuruzu , tu kakvu voliš, il da se udaš za kakvog pekara ..et’ 😀 vrujem ti da si krepala i ja sam i crknut i krepan, al evo ospavo sam malo i malo sam se popravio et’ …..odselamljivamo evo maksuz

      1. Možda i bi,ali nije to to..prvo naucila sam uzivati kad me gotive, tako kad ja spremim nešto ne mogu ni jest kako treb, onaj zrak me prevari pa mi masta kaze da predugo uživam u tom,drugo nije do spremanja toliko koliko do domaceg kuruzovog brašna. Nene zadnji put naručila u desetom selu,maksuz za meneka:-)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *