Članak 263. (kvantni odmor)

Još malo pa godišnji.

Danas neke već pustilo a mi koji smo ostali vazdan u crnjaku, krivo nam što nisu i nas 😀 …to neuroza to ovo ono .

Nije mi ko prijašnjih godina, to neko uzbuđenje pred godišnji i ta jedvačekanost i polet…šta ja znam…kontam da je to zbog toga što sam ovih zadnjih dana imo i odmora i svakakvog sadržaja …hem mi doš'o moj habibi i sa njim se vodam i diplimo svašta, tako da sam se psihčki ono, izpsihoterapeutirao sa njim..onda bio sam jedno 10ak dana, moji bili na putu, a ja sam…skonto sam da sam se bolje odmarao tih dana u kući, ali više radi tišine i radi toga što nisam mislio o svim tim svakodnevnim ukućile stvarima.

Tako sa sam se već poprilično odmorio mogu ti reć,više psihički, jer fizički teško da se odmorim, jer kad sam na odmoru , bilo nedeljnom bilo godišnjem, još manje spavam nego inače a sam je najbitniji za dobar odmor, nema sna, nema ni odmora.

Zbog toga morebit da nema u meni toliko tog hamasa za godišnjim ko lani i preklani itd.

Onda se fakat ne zamaram ne bitnim stvarima i gledam da se ne isprovociram bzze od drugih. Tako sam naučio poodavno da npr. na fb-ku kad je neka raspravaa ne mogu se suzržati ako je neka glupost pa ostavim komentar za koji znam da će neke isprovocirati jer neće goditi njihovom nefsu, onda se uopše više ne vraćam na tu objavu , koliko god da mi dođe notifikacija da je komentarisao ovaj ili onaj ili da me neko proziva i spominje u komentaru…dakle ja apsolutno više se ne vraćam i ne interesuje me šta će ko kazat. Ok, možda je to malo i neumjesno , što bi rekli , al’ nek’ je , kome je krivo nek se obisi…a znam da mnogima bude krivo što se oduprem njihovim prozivkama za učestvovanje u besmislenim raspravama, i što me ne interesuje šta imaju za kazati.

Tako se ponašam i ovdje, na neke blogove mogu samo slučajno uletit , ko i do sada, klikom na neki komentar, ali mahsuzile da odem, ma jok, jednostavno mislim da neki nemaju šta reći pametno niti zanimljivo niti me interesuju njihove isfrustriranosti.

 

– Jučer sam opet čitao malo o kvantnoj fizici i svaki put mi čitanje , inače o načnim temama, poveća vjeru i ubjeđenje u istinitost Allahovih s.v.t. riječi …elhamdulillahi.

Inače, nije mi jasno , od kud kod nekih dilema islam ili nauka?! To je lažna dilema, tu nema nikakve dileme nisti su to dvoje dvoje, jer su to dvoje jedno.

Nauka je sastavni dio islama. Konkretno, ona se obraća Allahovom stvorenju – RAZUMU jer razumom razumjevamo funkcionisanje ovoga svijeta, a ovaj svijet i sve na njemu je drugi Allahov znak ljudima, dok je Allahova objava u vidu Njegovih riječi datih poslanicima drugi znak i u užem smislu se odnosi na vjeru.

 

Dakle , jučer mi je posebno ova rečenica privukla pažnju, a nisam je ranije čuo, a u okviru je teme koja objašnjava nematerijalni fund materije i uticaj duhovnog na metriju i njeno ponašanje koje je zabilježeno u nekoliko eksperimenata ..:

 

“The day science begins to study non-physical phenomena, it will make more progress in one decade than in all the previous centuries of its existence.” – Nikola Tesla

 

Žao mi što su muslimani izgubili ovu nit , jer su o ovome upravo govorili učenjaci poput Gazalija. Možemo samo zamisliti kojim bi tokom išla nauka da su muslimani zadržali primat u nauci u zadnjih 3-4 stoljeća , jer je temelj na kom je počivala bio ispravan a do njega su tek u naše doba došli kvantni fizičari.

 

Jah još nešto mi naumpade…kad se nešto otkrije u svijetu nauke, često nama skoče naslovi ateista tipa : dokazano Bog ne postoji ili ovo otkriće će uništiti vjeru i sl. a zapravo se radi o , opet, površnom shvatanju.

Ljudi na krilima tih takvih naslova duboko u sebi, možda čak i podsvjesno, stvore tezu, da su otkrićem nečega naučnici to IZUMILI, STVORILI i sl.

Zapravo oni su samo otkrili ono što već postoji u svijetu, što je postavljeno i stvoreno od Stvoritelja , a na ljudima je da to otkriju i da skontaju kako svijet funkcioniše. Ne može nauka ništa STVORITI ako za to nešto ne postoje ispunjeni preduvjeti koje je postavio Stvoritelj.

Da bi se umjetno oplodila žena, potrebno je ispuniti sve one uvjete koje je Stvoritelj postavio da se dese, ako se ne ispune nema ni oplodnje. Ako je taj uvjet ispunjen bilo gdje i bilo kada oplodnja će uspjeti, baš kao što neće uspjeti oplodnja onda ako se nije ispunio potrebni uvjet/i kao kod prirodne oplodnje.

Neće nikada doći do umjetne oplodnje jajašceta ako u njega unesu zrno pijeska ili ćeliju sa glavice bijelog luka.

dakle sve se svodi na imitaciju onoga što već postoji što je već stvoreno, samo što za ono što već postoji nisu potrebni milioni aparata i moderne tehnologije niti su potrebni najučeniji umovi iz svijeta nauke.

A ipak eto neko vjeruje da iza toga u prirpodi ne stoji nikakav Um, a nije potrebna ni tehnologija. (sic)

0

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

3 komentara na “Članak 263. (kvantni odmor)”

  1. Ne mere nauka uništit vjeru, vjera i nauka su sasvim različite stvari i ne moraju nužno bit u sukobu, iako ako se situacija postavi za sukob, onda i mogu. Nauka nikad neće moć dokazat, saznat, odkud uopće svita, svega, nauka nikad neće moć saznat apsolutne odgovore na ona vječna filozofska pitanja, porijekla i smisla života, i na pitanje života poslje smrti. Ateisti koji misle da nauka to more il triba su smišni. Al također nauka neće dokazat nit dokazuje da je neka vjera para a neka kriva, i vjernici koji to očekuju su smišni.

    Prijavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *