Članak 264. (par pitanja ćeliji)

I prije nego sam postao teista, postavljao sam si neka pitanja, i neke stvari su me baš zanimale, kako se to izdešavalo u evoluciji.

I danas dan, uđem u taj film, pođahkad, i to me samo još više ubjedi u ovo na čemu sam sada.

Najdraže mi je bilo a i danas razmišljati o ćelijama, i da mogu , postavio bi im neka pitanja.

Evo npr. pit'o bi ih, šta su one dobile evolucijom? Jel misle da bi svijet nešto izgubio da nisu evoluirale, posebno ako se to uklopi  u ateistički ambijent u kojem nakon smrti nastupa ništavilo, onda stvarno k ćemu evoluiranje?! Kakve ima veze jel onda proveo život kao jedna ćelija il kao milijarde ćelija..kraj isti i kapak.

 

I kako su to one evoluirale? Znači bila jedna ćelija i još jedna i tako nekoliko njih, i onda one skontale da bi im bilo bolje da postanu višećelijske? A zašto bi im bilo bolje? Jel misle da im to više garantuje opstanak,  u borbi protiv neprijatelja? Ah da, pa nema neprijatelja, svi su jednoćelijski ba. I ako su svi jednoćelijski a postoji nadmetanje međ njima za primat, jel to onda znaći da su te jednoćelijske imale svijest pa čak i razum sa kojim su to sve skontale? Neki ….molekularni mozak 😀

 

Ako je došlo do udruživanja ćelija, a isto je i ako se ta jedna ćelija podijelila u nekoliko, za početak dvije jel pa stotine i hiljade…., kako su se dogovorile koja će ćelija obavljati koju funkciju?

Kako su dakle dogovorile raspored poslova i ko je odlučio da jedna ćelija bude ćelija nekog primitivnog oka, koje će , hajmo reć koliko toliko vidjeti i “uživati” sa ovim svijetom, a druge neke ćelije raspoređene u probavni sistem koji će proizvoditi otpad tj. primitivna govna? I zašto su te ćelije pristale na to? Jel’ ih ko natjer'o i prislio možda na to? ( zamisli sad u tebi negdje u debelom crijevu neke ćelije proklinju svoje pretke što su pristale da budu cijeli život okružene govnima 😀 )

Kako su ćelije , kasnije, skontale da im treba u tom organizmu još organa pa da onda te neke ćelije odu i npr. formiraju jetru ?

Ako je sve rukovođeno od strane dnk, onda znaći da je dnk znala šta treba raditi i kako je dnk skontala šta sve treba i “odlučila” da se promjeni da bi onda i ćelija/e krenule u promjene?

Ako je dnk slučajno, mutacijama dolazila do mijenjanja, kako je skontala koja je faza najbolja pa se na tome i zadržala?

Ako je sve to ona kontala, jel to onda dnk ima svijest i razum?

Ako nema, ako je sve to slučajno, otafrlje , kako je skontala da je baš to -ovo najbolje? Il nije skontala, ha?

Ako je čovjek evoluirao od tih nekoh životinjčadi od prije njeg’ , što nije zadržao ono najbolje kod  sebe jer mu je to sve ranije bilo potrebno za preživljavanje i opstanak pa tako da čovjek npr. ima snagu kakvu ima neki majmun, ili da može skočiti mnogo dalje, ili trćati brže kao neke njegovi preci iz svijeta životinja…ili zašto nije zadržao bolji vid, npr. da vidi kao soko sada 😀

 

Pito bi ćelije, one prve dakle, dok još nije bilo ni flore ni faune ikakve, kako su te prve skontale da se podjele na biljne i životinjske?

I ako je išao paralelan proces, što su razvile na istom principu , tj. suštinski su one totalno različite i nemoguće je naći im zajedničkog pretka-ćeliju, ali princip građe je sličan. Zašto nije totalno drugačiji, nešto bolji?

Ako je DNK tzv. nosilac nasljednog materijala, od koga su prve ćelije nasljedile taj metarijal?

Ah da, nisu nadsljedile, one su ga same razvile (sic) , al kako su skontale šta im treba i šta da ostave u amanet sjeci svojoj?

 

et’ toliko , ima toga još vazdan bi se moglo pisat i pitat…pitanja jesu banalna ali su srž stvari ako razmisliš.

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

6 komentara na “Članak 264. (par pitanja ćeliji)”

  1. Ko da je vazno da se pitas, sta ce ti, sta ce ti mozak kad imas tv, kompjuter, mozes da nijeces sve cak i celiju, haja

  2. Nije vazno pitati se, sta ce ti to, sta ce ti mozak, razum kad imas tv i kompjuter i sve dok zivis u tom matrixu mozes da nijeces postojanje, cak i celije (a mozda ni ti ne postojis)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *