Članak 267. ( Prokoško)

E, evo već sam 14 g. u braku, i više, i prvi put se potrefilo da smo sqwo i ja skupa bili na godišnjem , i to jednu heftu 😀 , subhanallah.

I skontali smo malo prohodat svuđe. Negdje smo bili kako smo planirali , negdje nismo, radi raznih neplanskih dešavanja. Ali ugl. bilo je lijepo, ono, puno različitih mijesta i sadržaja i  to je bolje nego jedan ali dug, jer postane monoton.

 

Sad ću pisat o Prokoškom jezeru malo uz par sličica.

 

DakleM, krenuli mi, ustvari bilo nas je 5 familija sa djecom, al svak sa svojim autom, haman.

Haj gario sam ja prvi putem koji sam znao, tj. do skretanja za Fojnicu, al onda ne znam đe ima policije pa sam onda usporio da me ne ufate đegod na radar il da pretičem na punoj. Cesta je loša, al haj može se.

Krenemo onim makadamom od Fojnice. Makadam ko makadam, može se polahko, al ne znam da bi opet iš'o sa svojim autom pravo da ti kažem. Najbolje je džip kakav ko ima, mada ,sad ti kažem, može i malo auto izać’ gore.

Ne bi oni ništa izgubili ba da to i asfaltiraju, makar kol'ko jedno auto može proć’, a gore kad se izađe neka ide makadam 1-2 km do sela.

I dok smo se penjali tim makadamom, nešto mi proškripi na autu i to mi je vokri bilo pravo, pa sam polahko i iš'o i vraćao se tuda. Na asfaltu je ok bilo.

Gore kad se izvereš sa autom, moš ostavit auto pa pješke do sela a moš i uć do sela skroz, s tim da se plaća 10km za auto i 2 km po odrasloj osobi, nek se plaća. E dotle bi se moglo asfaltirat’ komotno. Mi smo ušli jer , da ne vucarimo stvari, da smo znali mogli smo se bolje popakovat pa da se može pješke otić.

E došli ti mi tu i ostavimo auta. Neki krkan, stariji, tu razepeo šator, i kad smo mi izašli i čekamo i ostale da dođu i saberu se, on ti odvrne muziku do daske, ko na teferiču kavom, valjda da nas otjera 😀 , veli žene pokrivene, mi malo bradice i to,pa kao ‘ta će mo mu tudena 😀 . Svakako nismo ni mislili tu ostati, jer je mjesto bzze skroz bilo.

Odemo nađemo fino mjesto, gdje ima malo i ravnog i malo i hlada i sunca i tu se raspremimo. Mi muškinje ti prezalogajimo štagod i krenemo u planinu gore da se izveremo.

Tura je bila dobra pravo. Krajolik lijep ( ljep, liep 😀 ) , ima stada i krava i ovaca , vide se , čuju se, s početka ima i naroda sa šatorima, kasnije više gore nema.

Naletimo na izvor koji je bio toliko hladan subhanallah,da odma u zube i u glavu udara ona hladnoća, nemoš ga piti. Ustvari to je više manjih izvora sa kojih su ljudi proveli sebi i vodu, vidi se na slikama. Ja ostavio za kasnije, reko , nek se malo umlaći, nakon po sahata nagnem, opet ledena !

Kasnije smo na svašta nailazili, čudnih nekih rupa, bilja, čak i nekakvi grobovi ( valjda ).

Kad smo bili sa druge strane brda,od jezera, vidimo more brdaa i zelenila, niđe civilizacije, subhanallah.

Gore pred vrhom je toliko vjetar šibo , da se smrzneš, a ja sam vazda govorio, ako nam radi ičeg prisjedne , onda će radi vjetra, jer ubi, a ne osjetiš sunce koliko prži, tako da su neki kasnije izgorili pravo, sve im plikovi bili.

Nek nisu bili adekvatno ni obučeni, ja jesam, prvo ponio sam osim patika na nogama i planinarske čizme a i papuče ako se budem kupao, što i jesam 😀 , ponio za presvuč se i potkošulja i gaća i čarapa, duks sa kapujačom…iskustvo , mislim đeš u planinu na vazdan bez opreme ikakve. Šćap svoj obavezno, i ko god ide u polaninu neka obavezno nosi kakav šćap!

Ugl Izverali smo se mi na taj vrh, mešćini Nadkrstac koji je oko 2112 m , da sad ne provjeravam.

Puko pogled ozgor brte mili, to je milina. Čovjek se tako dobro osjeća u tim momentima, da nema vjetra , ostobi tu vazdan. Tu smo malo mahali ženama da nas vide, i vidile su, jer su bile digle malo nos, što nas nema 😀 , al to je normalno od žena 😛 .

krenuli se vraćat, strmina brte pravo, kamenja koje se skotrljava kolko hoš. Kontam trebali bi drugi put se tuda uzverat, lakše je a vratiti se okolo.

Tu naiđemo na druge izvore, koji su otprilike na istoj nadmorskoj visini kao i oni prvi tamo, ali je voda toplija i ugodnija za piti.

tako siđemo u selo, svratimo u džemiju i klanjali podne i ikindiju.

Malo odmorili i moja ova mlađa navalila da se kupamo. Haj radi nje ću, mada sam bio susto pravo. Bućnemo se malo iiii, da nisam planinario vjerovatno bi mi bilo ugodnije. Ali vako, subhanallah, čim zaplivam skroz u vodi pođe me stezat u prsima… :O …pripadnem se i izađem..malo stanem, kontam prošlo, opet zaplivam, opet pođe…uuu reko srčika će me strefit …ma odo ja izać i tako da nisam išćejfio kupanje.

Pojedno pitu, koje su 20KM inače – velika tepsija, 15 je srednja a 10KM mala tepsija

Otišli kasnije ka kahvu i malo uživali još pored jezera i onda kući krenemo.

Ima onih ludaka sa golfom 2 koji niz onaj makadam gare ko ludi, meni brte žao bilo i auta a i onošto mi se raškripalo me nasikiralo, samo reko da siđemo sa maadama..i et’ ugl dobro je prošlo elhamdulillahi.

Ono što me je razočaralo gore je krkanluk naš.

Shvati , ako možeš, da dođe insan (valjda) u taku prirodu, gdje nema ni struje, gdje je zrač čist, voda žubori , vjetar pirka, zelenilo, dakle odmor za dušu, i on dođe parkira auto, otvori vrata i odvrne džigaru da se ori!!! FUJ! Mislim , što si došo, mogo si to i kod kuće!? Il dođe i naloče se gore, p amogo si se nalokat i dole, sve ti jedno, svakako neš imat pojma ni đe si bio ni šta si vidio….

Smeća također ima kolko hoš, nažalost, i oko jezera a i u samom jezeru ba, ja izvadi konzervu jednu na koju sam umalo stao, a bilo ih je još.

Bili su krenuli vele sarajlijice da grade betonske objekte ali je to valjda zaustavljeno i sve će se morati vratiti u prirodni ambijent, drvo, šindra, čak ni lim neće biti aBda.

Sve u svemu, lijepo je, mada smo mi potrefili vikend i bilo je prepuno naroda. Ima dosta turista, arapa najviše. Neka ih, oni su bili fini, šetaju, jedu, gledaju, troše pare.

Na par mjesta naši loču, slušaju džigaru, balinluk sve u svemu…et’

odo pokušat probrat par desetina slika da vidite ko nije bio, a ko nije bio neka ode, ja ću ići opet inšaallah, čim mognem tj. čim džipa kakvog nabavim 😀

ps.nisu sve hronološki, ko će to sad još ….

 

 

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

7 komentara na “Članak 267. ( Prokoško)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *