Članak 381. (Kako se voljeti u ime Allaha ?)

“Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati ako se ne budete voljeli.” (Muslim)
Kako insan da voli drugog insana, a da ta ljubav bude onako kako treba, da bude produktivna…
Da bude baš ona iskrena, prava,čiji će rezultat biti najavljeni i obećani.
Ne mislim ovdje na ono što se navodi u nastavku hadisa “ nazivajte selam” , na tehnike zavoljevanja, nego na neke konstitutivne elemente iskrene i istinske ljubavi.
Briga, odgovornost prema voljenom su njeni temeljni postulati, poznati iz drugih hadisa, ali također, jedan od temeljnih postulata ljubavi je i RESPEKT prema voljenom.
Resprekt (respicere – gledati na) je sposobnost da se osoba vidi onakvom kakva jeste, da je se uvaži kao individuu, da se poštuje njena posebnost.
Ukoliko nema respekta, ljubav se inficira i pretvara u autoritarno-sadističku želju za dominacijom i posjedovanjem (E.Fromm).
Sa druge strane se javlja strah i strepnja, a što svakako ne doprinosi istinskoj ljubavi, kao što ni respekt ne treba da se pretvori u strepnju i strah.
Da bi nekoga mogli respektovati, moramo ga POZNAVATI! ..a u skladu sa definicijom, poznavanje mora biti suštinsko, ne samo površinsko.
Očigledno je da se mi slabo poznajemo , a time i ne respektujemo, tako da su i naša briga i odgovornost jednih prema drugima krnjave i nesrčane.
Od tuda i izvire naše pomanjkanje ljubavi jedni prema drugima.
„Moja ljubav obavezna je prema onima koji su se u Moje ime voljeli, radi Mene družili, radi Mene se posjećivali i radi Mene jedni drugima poklone darivali.“ (Malik)
U ovom Kudsi hadisu, nalazimo i lijek kao i dodatnu motivaciju da poradimo mnogo više po ovom pitanju, a ovosvjetske koristi nije potrebno posebno ni spominjati …smiraj srca, jedinstvo, snaga, napredak itd. itd.

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

9 komentara na “Članak 381. (Kako se voljeti u ime Allaha ?)”

  1. O ovome sam jucer razmisljala:
    Poslanik saws je volio svoj ummet, volio je svoj narod(kao i svaki poslanik) jer samo ako nekoga volis i brines se za njega spreman si da mu zelis uputu i spas kao i sebi. A sto ti rece da bi nekoga volil trebas ga poznavati. Muslimani danas ne zele svog prvog komsiju koji je nemusliman upoznati (ovdje na “zapadu”), najradikalniji od nas ne zele uopce imati ista sa nemuslimanima, ne zele ih ni na ulici pozdraviti. I tu je ogromni strateski promasaj koji su muslimani napravili po mom misljenju….sto je stvorilo utisak arogancije i samopravicnosti muslimana…a kod mnogih zesca jedinu zelju da nemuslimani propadnu a ne da predju na stranu istine i upute.

    1. Dakle, nepoznato stvara strah i odbojnost a kad nekoga upoznas, makar se i ne slagao s njime, okupicete se oko onoga sto vam je zajednicko i bicete saveznici u onome sto zajedno smatrate ispravnim

  2. Kako kad je sve povrsno, bas sinoc kontam, koliko smo daleko jedni drugima u duhovnom smislu. Ja svaki drugi, treci dan dodjem u napast da zovem ljude preko vibera whatsupa nebitno da im cujem glas. Znam da bi ih obradovala da mi u glasu radost sto ih cujem osjete, al znas ono ni na poruku ne odgovara cak ni isti dan, mozda spava, mozda radi, mozda jede mozda je..

    I tako i vecina drugih, odustanes a odustala sam i od pisanja poruka, jer to samo udaljuje insane. Kontam ja sam uvijek obilazila svakog kog sam zelhela vidjeti kad sam bila u mogucnosti. I akoBogda uvijek cu. A kad kazes nedovoljno poznavanje, imas slucaj danas brat rodjeni ne zna sta mu sestra voli il ne voli.
    Kad je respket u pitanju, mislim da laze svako ko kaze da voli a ne postuje tu osobu. Bez postovanja nema ljubavi.
    Oduzi ja, ko kad necu da pisem misli neg se kod tebe u avliji ispricam hahha

    1. samo ti, bujrun..pa jest površno, a najveći razlog je ta otuđenost, a ona opet ima svoje razloge..npr. glumiš žrtvu i jadnicu, tebe niko ne voli i neće s tobom da se druži, jer ti nisi njihov nivo, a ustvari ti nećeš, jer si u zabludi po tom pitanju , itd. 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *