Članak 96. ( dobri )

Alija r.a. veli da je Muhammed a.s. rekao:
“Tražite dobrotu od osoba milostivih srca između mojih sljedbenika, pa ćete biti u njihovoj zaštiti, a ne tražite je od osoba otvrdlih srca, jer zaista na njih pada prokletstvo. O Alija, zaista je Uzvišeni Allah stvorio dobrotu i stvorio je ljude naklonjene dobroti. Učnio je tu dobrotu dragom njima i učinio im dragim njeno činjenje i preko njih uputi i druge ljude željne dobrote. Kao što se voda upravi u neplodnu zemlju da s njom oživi i da s njom žive vlasnici te zemlje. Zaista dobročinioci na ovom svijetu su dobročinioci i na budućem svijetu – Ahiretu.”
(Hakim; – sahih)

 

Nako čitam ovaj hadis i kontam..koliko se puta čovjek nako radi nekog možda straha, radi ostvarenja nekih ovosvjetskih stvari, “zavali” , tako jer ode nekome za koga zna da je loš insan moleći ga za pomoć…a to mu kad-tad na nos izajde.

 

Vidiš, …treba podržati one dobre , jer su oni sebebom širenja dobrote. Kad kažem podržat, mislim na aktivnu podršku, djelom, ne samo riječima, mada je i to dobro ako ne može djelom. Ne mislim ni na neko neutralno držanje, ono, “neću pomoć al’ neću ni odmoć”…jes da je bolje i to nego odmaganje.

 

Ovo sve, ako želimo promjene na bolje. Đaba je, ali mora se insan okupiti oko nekoga, nemoš sam , i nemoš đuture, svak kako misli, nema otog ništa. A ako se već treba oko nekoga okupiti, neka to budu oni dobri, milostivi, koje prepoznamo u našoj blizini.

 

Islam nalaže da kada se kreće na put, dvojica ako su i više, da odebru vođu tog puta – EMIRA. Pa tako i na put dobra , onaj ko krene njime, a nadam se da će biti takvih više od onih drugih, odaberimo vođu koji će biti sebebom širenja dobra. Ovo se odnosi na sve od MZ, Džemata, radnog mjesta, škole, pa sve do politike.

 

odo jest…ugl to mi naumpalo otprilike …haj et’

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *