Članak 165. (lijepo mišljenje)

Vjernik o vjerniku treba uvijek misliti dobro..ono ..na prvu…kad šta čuje o njemu,..neku glasinu ili šta već….opet..možda samo to one koje poznajemo pa čujemo o njima kakav “haber” , jer o nekom tamo, a ima nas  ruku na srce, svakakvih! , možda i ne treba, neam pojma sad to ugl. treba ovo prvo da preferira i da tome težimo ……ovo nako kontam , neš mi naumpalo ono , slučaj potvore na Aišu r.a. , pa su mnogi,većina posumnjali, čekali su šta će se desiti i Allah dž.š. je našu majku r.a. počastio objavom o njenoj nevinosti. Allah dž.š. ju je odbranio od ljudi. Al , u vezi ovog s početka, kako Allah dž.š prekorava vjernike i kaže im:

” ..Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: ‘Ovo je očita potvora!’..” ( Nur)

DakleM osnova je dobro mišljenje i nenasjedanje na prvu odma, na loše glasine…kod nas je naravno obrnuto…puno lakše prihvatamo loše stvari, loš glas o nekome, nego dobar, a u ovome vidimo i veličinu Ebu Bekra r.a. …bez obzira kakvu vijest čuo o Poslaniku a.s., ako je dobra i/ili ako je od njega a.s. on ju je potvrdio bez sumnje i bez zapitkivanja i propitkivanja ( slučaj Mi'radža) …svi ostali, pa čak i Omer r.a. je nakada sumnjao u ispravnost nekih stvari npr. u slučaju primirja na Hudejbiji i on a i velika većina ashaba r.a. su posumnjali u to da je to bio dobar potez za muslimane…Ebu Bekr r.a. je i tu ostao uz Poslanika a.s. …zato i jeste njegov iman na jednom tasu vage a iman ostatka ummeta na drugom….zbog tok koncepta vjerovanja i povjerenja u DOBRO a ne u loše, kao kod većine nas, on je lahko prihvatao dobro, možda kao što mi lahko prihvatimo loše….Allahu Ekber!

 

Plaho nešto postova o crnjacima.ev ja i maja moja, vježbali pjesmicu za muzičko, pa da se malo odmorite uz milozvučne glasove …naše 😀 njaaa

 

 

 

0

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

7 komentara na “Članak 165. (lijepo mišljenje)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *