Članak 166. (nagada i kazna emocijama)

Dok mi naletilo , pa da zapišem.

Sjeta
Sjeta ili zamišljeno stanje, koje karakterizira briga, naziva se i melankolija. Utječe na slezenu što rezultira umorom, bezvoljnošću i slabom koncentracijom. Neki autori tvrde da može utjecati i na probavu i uzrokovati simptome kao što su napuhivanje.

 

(lat. depressio = potištenost). Osoba pogođena depresijom je dakle nesretna, utučena, tužna, katkad upravo očajna i bespomoćna.

  • Osim što je potištena, pojačano je razdražljiva i osjetljiva na stres, prigovore, uvrede, prepreke i druge životne nepogodnosti.
  • Osjeća se osamljeno, napušteno, nevoljeno i suvišno. Iako su joj pažnja i društvo potrebni, gužva joj smeta i čini je tjeskobnim.

 

sreća – trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom.. (wiki)

 

 

Ljudi su dakle sastavljeni od dvije komponente, ove tjelesne i duovne. Na ovomm svijetu prevaga je na tjelesnom, dok je duša tu nekako u pozadini. U Berzahu, životu nakon smrti a prije ahireta, prevaga je na duši, duša je ta koja prvenstveno proživljava i osjeća, dok je tijelo i tjlesno potisnuto u drugi plan. Na ahiretu će biti balans tj. u poptunosti će i tijeo i duša da žive , proživljavaju i doživljavaju taj život.

 

Kada se govori i o Džennetskim uživanjima, a i o Dehennemskim kaznama, nekako se uvijek govori više i prevaguju opet te tjelesne stvari…te jela, pića, hurije, nema nužde , a na drugoj strani, zekkum, vatra, zmija , led itd.

 

Međutim, istina je, a pošto će i duše dakle biti 100% aktivne i žive, u punom kapacitetu…da će se nagrade i kazne manifestovati i kroz emocije. Uživanje neće biti smao tjelesno, niti patnja.

 

Vjernici će biti lišeni loših emocija  – “One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti” (Junus 26) ; a i Allah s.v.t. vjernike naziva “Sretni” , dakle po emociji  koja će ih krasiti i odlikovati.

dok će nevjernici biti kažnjeni lošim emotivnim stanjima. – ” A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onom što su počinili; njih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći: stanovnici vatre će oni biti, i u njoj će vječno boraviti! ” (Junus 27)…poznato je i d aće se stanovnici Džehennema međusobom raspravljati, optuživati jedni druge, proklinjati jedni druge itd. a sve su to posljedice teog depresivnog stanja u kome će biti.

 

Allah dž.š. će vjernicima kompenzirati sve što ih id musibeta strefi na ovome svijetu, pa Ga molim d anas učini od Sretnih na budućem svijetu…amin

0

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

15 komentara na “Članak 166. (nagada i kazna emocijama)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *