Članak 352. (još malo analize)

Da nastavim i ja malo analizu …kad može svako već , ..pa jah!

 

Što se tiče te situacije na Bliskom istoku, isprepliču se tu razni interesi, i svako je sa svakim i u talu, tj. partner ali i protivnik…ovisi o čemu se radi…

Pa tako nije čudno to što su neki protivnici u nekom “biznisu” npr.

Što se tiče kupovanja nafte i gasa od ISISa na crnom tržištu, svi kupuju (osim južnijih arapskih zemalja jer one nemaju potrebu) a ostali kupuju iz različitih razloga, neki što moraju, jer je jeftina a drugi ….a drugi jer je zbog tog crnog tržišta cijena nafte jako opala i to najviše pogađa Rusiju!

Rusija ne može tako jeftino da prodaje svoju naftu i gas a uz ekonomske sankcije ovo je vodi u još veću ekonomsku krizu pa joj je ovo dodatni, ako ne i glavni razlog što se uplela u rat u Siriji. Naravno, zapadu odgovara ruska ekonomska kriza…

 

Druga, još globalnija stvar…zašto sve to u Siriji ta eskalacija sukoba, državni udar u Egiptu koji je podržao zapad na čelu sa Amerikom, kao i pokušaju sličnog scenarija i u Turskoj, hvala Bogu neuspješan?

Pa ovako…u Turskoj imamo jaku proislamsku politiku koja je uspjela od Turske napraviti velesilu u svakom pogledu, da to nije proislamska ne bi bio problem, a ne bi bio problem jer se ni Turska ne bi izmakla kontroli i ovisnosti od svjetskih moćnika, jer svaka vlast osim islamske je sluga zapada…

U Egiptu na vlast, sasvim legalno, također se pojavljuje proislamska vlast( koja ima podršku Turske). Dolazi do vojnog udara koji podržava zapad.

Sirija također, da se nije pojavio ISIS , opozicija koja je također proislamska, bi već do sada bila na vlasti.

Znači imali bi tri najjače proislamske države, koje bi povukle za sobom i druge. Egipat bi povukao Libiju i Tunis koji su također blizu islamske uspostave vlasti, barem bile, sada već malo dalje a zbog smutnji i nereda koji svakako podržavaju zapad a sada i Egipat na čelu sa zlikovcem Sisijem.

Sirija bi povukla Jordan, Irak, Liban malo teže (zbog šija).

Ali dok se ne bi ostali priključili, Turska, Egipat, Qatar, Sirija i nenadano, nakon dolaska novog kralja na vlast i KSA, bi predstavljali snažan temelj za ujedinjenje tih država , pa možda čak i u Hilafet.

Zbog svega toga, a to je zapadu jasno kao dan, je morao pasti Mursi, i moralo se u Siriji zakuhati, jer se nije smjelo dozvoliti da se ponovi još jedna uspješna Turska priča.

Sada se još kao nešto što bi trebalo ogaditi svijetu pa i muslimanima, pojavljuje jedan ISIS, i to još baš kao “Hilafet” …kao da su oni koji su pogurali tu ideju (mislim na zapad i obavještajne grupe preko kojih je ISIS dobijao podršku) htjeli poslati Turskoj ( koja je nosilac ideje o ujedinjenju islamskih zemalja i njihovom oslobađanju od zapadnog imerijalizma i neokolonijalizma) a onda i ostalim protagonistima , Ihvanijama i drugim islamskih političkim pokretima –  hoćete Hilafet? , pa evo mi će mo vam dati “Hilafet” .

Izrael svakako ima vrlo jak interes da to sve ne uspije, jer je onda on realno najugroženiji, zbog svog zločinačkog cionističkog režima.

Zbog toga on i podržava svako stanje haosa i nepravde u muslimanskim zemljama.

Tražio sam, ali nisam našao, jednu Netanjahuovu izjavu od zadnje agresije na Gazu, u kojoj je izjavio otprilke ovako, a vezano za stanje u Siriji i regionu: – da je u interesu Izraela da nijedna strana ne prevagne i ne pobijedi – drugim riječima, ko bude slabiji mi ćemo ga pomoći, pa kada taj osnaži onda ćemo pomoći ove druge, jer objektivno Izraelu ovakvo stanje anarhije i haosa u muslimanskim zemljama najviše i odgovara, osim da na vlasti budu , kao i do sada, marionete zapada koji će narod a posebno islamiste držati pod željeznom čizmom.

Problem je što je narod rekao da ne želi više takvo stanje, pa je onda za očekivati ratove i haos.

 

Naumpade mi i Alžir , vi ste vjerovatno zaboravili na to, kako je nekad , ne tako davno, islamski FIS odnio pobjedu, pa se onda pojavljuje vojska koje ne dozvoljava takvo nešto, a iza svega stoji Francuska naravno, i onda se najednom pojavila zloglasna GIA , nešto kao sadašnji ISIS, samo u nešto manjem obimu, koji pođe klati i ubijati po alžirskim selima i gradovima, kao fol znak odmazde i borbe protiv vojnog-profrancuskog režima, a zapravo su najviše ubijali obične muslimane po selima koji su glasali za FIS i koji su odbili da podrže tu zločinačku organizaciju, koja je također proglasila hilafet. Čista obavještajna štimaljka, a kako bi se razvalile islamske političke struje, dobilo opravdanja za progon i zabranu FISa i onemogućio ikakav dolazak na vlast islamista…

Znači sve što gledamo je već oprobani scenario….

 

“Izmišljali su spletke, a Mi smo njima spletke činili onda kad se nisu nadali.” ( En-Neml 50)

“…Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima” ( Saff – 8 )

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

5 komentara na “Članak 352. (još malo analize)”

  1. ma sve je to jasno vidljivo i znano ,samo se svi prave malo dalebu i odgađaju neizbježno – oslobađanje a potom i ujedinjavanje muslimanskih zemalja,a to ne odgovara zapadu jer ostaje bez jeftinih resursa na kojima i počiva sva ekonomija zapada, to je ono čega se i zbog čega plaše zapadnjaci islama a ne nekakve budaleštine koje prodaju ovim hipnotisanim masama – šerijata kao zla, ugnjetavanja žena, terorizam i ostale gluposti koje su isfabrikovane

  2. hmm priznajem da ti je dobra analiza, iako mi je par stvari nejasno ali u biti sve logicno postavljeno. Trebam samo malo da se “tune in” na taj nacin razmisljanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *