Članak 84. ( Budha – pitanje)

Nekoliko puta sam na fb-ku, kada se govorilo o nekim temama, postavio ovo pitanje, na koje mi niko nije dao odgovor, a baš me zanima.

 

Muslimane, danas, zapad često, i to je glavna optužba, optužuje za netoleranciju drugoga i drugačijega, i uglavnom za dokazivanje tih tvrdnjiuzimaju neka dnevnopolitička zbivanja u muslimanskim zemljama, kao i neka dešavanja u posljednjim decenijama.

 

Nije da nisu imali materijala, nažalost.

 

Mene interesuje jedan takav primjer, a to je, ako se sjećate – al hej vidi ba kako se to zaboravilo k'o da se nije nikada ni desilo, a kad se desilo, bilo je ko priča o ovome Hebdo ih Charli – , dakle radi se o slučaju rušenja onih kolosalnih statua Budhe u Afganistanu od strane talibanskog režima, u pokrajini Bamjan.

 

Te su statue tu bile preko 2000 godina, visine preko 50 m.

 

Za vrijeme halife Omera r.a. , dakle početkom VII stoljeća, današnji Afganistan postaje dijelom islamske države, hilafeta, samim tim i taj dio u kom su te statue.

 

Sad mene interesuje, zašto te statue nisu smetale 14 stoljeća, ni Omeru, ni Osmanu ni Aliji r.a. ni Emevijama ni Abbasijama itd. itd. do Velikih Mogula. Dakle niko od njih nije naredio da se ti kipovi ruše ili oštete, nego su tu bili i kao svjedoci islamske tolerancije.

 

Nemojte mi samo reći da nisu imali tehnologiju da ih sruše  sve dok Talibani nisu došli sa RPG-ovima 🙂

 

I interesuje me isto, zašto zapad, ne uzima u obzir učenja islama i istoriju islamske civilizacije u globalu, kada želi da donese sud , nego selektivno bira događaje kako njima odgovara u aktuelnom momentu?!

 

Ok odgovor na ovo se nalazi u mom prethodnom postu, al nako se u huji pitam po ko zna koji put iako znam odgovor

 

Pa eto, ako ko zna, nek mi javi odgovor na pitanje o kipovima Budhe. …hvala

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *