Članak 465. (stvaralac ili rušitelj)

Pojava ovih destruktivnih radikala, se generiše iz frustracije zbog neostvarenja tih ljudi u življenju pravog života čovjeka, vjernika.
Prirodno je i nužno , da čovjek teži ka višem od sebe, onoga što jeste samo kao čovjek, teži da prevaziđe samo postojanje, teži da bude stvaralac života(čin rađanja), novih ideja, vrijednosti, u svim oblastima življenja. Da bude aktivan, da vodi brigu o tome što proizvede. Da usvoji sva Allahova imena.
Ukoliko ne uspije da uzdigne svoj život na nešto više od onoga što jeste, okreće se alternativi koja je isto tako potencija u čovjeku kao i stvaralaštvo, a to je destrukcija i uništavanje života.
Jer ako već ne može da stvara, može da uništava, ako ne može da voli svijet, može da ga mrzi.
Mada su ova dva poriva suprotna, oba predstavljaju ostvarenje nagona da čovjek ostvari sebe kao više biće, “kao halifa na Zemlji”.

I uništavanjem i rušenjem života, on , tako smatra, se uzdiže iznad samog postojanja i samog bivanja, samog života, samog sebe, jer se postavlja u poziciju onoga koji uzima život i koji ga ruši, kada već ne može da bude stvaralac, može da bude rušitelj.

 

Autor: alkemichar

open mind for a different view and.... stay calm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *